Čísla o nakažených jsou teď zkreslená. Po svátcích budou opět vysoká, varuje Dušek

Koronavirus testy

Česku už několik dní chybí relevantní data o vývoji pandemie

Česku již několik dní chybí relevantní data o vývoji pandemie koronaviru. Přes svátky se totiž dorazil otestovat jen zlomek lidí a převážně šlo o ty, kterým to nařídili lékaři nebo hygiena. Na Štědrý den kvůli tomu padl dokonce rekord v podílu pozitivních testů v denním vzorku, který byl téměř 41 procent. Podle šéfa Ústavu zdravotnických informací a statistiky Ladislava Duška jsou ale právě tato čísla zkreslená a je třeba počkat na hodnoty z konce týdne. Předem přitom varuje, že virus přes Vánoce nespal a čísla i tak porostou.

„Nepřekvapilo mě to. Jsou to nereprezentativní hodnoty, které nemá cenu zpětně hodnotit. Spíš je potřeba se dívat na dynamiku onemocnění a ta nepochybně poroste a bude hodně testů. Virus nikam nezmizel. On Vánoce neslaví a dynamika se opět vrátí do kolejí, kde byla před 21. a 22. prosincem,“ zhodnotil pro CNN Prima NEWS poslední čísla Dušek.

Pokud budeme vycházet z dat resortu zdravotnictví, kde jsou započítávány jak provedené PCR testy, tak pozitivní antigenní testy, právě krátce před Štědrým dnem se počty nakažených pohybovaly mezi osmi až deseti tisíci denně.

22. prosince byl dokonce denní přírůstek 10 900. Číslo ale v průměru kleslo během svátků na „pouhé“ tři tisíce denně, což zdaleka neodpovídá realitě nákazy v populaci.

Data ze Štědrého dne jsou zatím nejhorší od vypuknutí pandemie

Smutný prim dosud drží Štědrý den, kdy bylo potvrzeno 4 367 pozitivních testů z celkového počtu 10 652 provedených. Ani zdaleka nejde o největší nárůst nakažených za den, ale co se týče podílu pozitivních testů v denním vzorku, který byl až 41 procent, jde o dosud nejhorší údaj od začátku vypuknutí pandemie v Česku.

Takováto pozitivita testů nebyla ani v nejhorší době na přelomu října a listopadu.

Následný sváteční pokles pozitivních případů souvisí právě i s počtem provedených testů – kolem osmi až deseti tisíc denně. Pozitivní z toho byly vždy tři až čtyři tisíce, což stále značí vysoké procento pozitivních testů.

Přišlo více lidí s příznaky

Dušek ale výkyvy očekával. Na testy totiž během svátků dorazili především lidé s příznaky, a tak nebylo dost těch, kteří by čísla zlepšovali.

„Hodnoty se mění podle kohorty lidí, která je testovaná. Musíme se dívat třeba na týdenní nebo čtrnáctidenní poměr hodnot. Je to proto, že o Vánocích je extrémně nereprezentativní set lidí, který byl testován, a většina testů, které byly dělány, byly z klinických indikací,“ uvedl odborník na zdravotnická data.

To znamená, že přišli především lidé s příznaky, a tedy s vysokou pravděpodobností, že nemoc mají. Nebo ti, kteří měli předchozí den neprůkazný nebo pozitivní antigenní test. Ti se totiž podle nařízení musí podrobit ještě testování pomocí PCR testu.

Konec týdne ukáže, co Vánoce zakryly

Výsledkem svátků tak je, že Česko má téměř týdenní výpadek v datech ukazujících, jak se virus šíří populací. Podle Duška bude jasněji koncem tohoto týdne. „Následující tři čtyři pracovní dny nám ukážou hodně věcí, které během Vánoc zůstaly zakryty,“ uvedl.

Nicméně ve čtvrtek je silvestr a poté následují opět tři dny volna. Česko si tak na opravdu validní data o nákaze bude muset počkat zřejmě až do prvního lednového týdne. A dá se očekávat, že zjištění nebudou nijak optimistická.

Už nyní je například patrné, že kapacity v nemocnicích několik dnů stagnují kolem 4 200 hospitalizovaných, což znamená asi pět procent ze všech nakažených. Právě tento údaj bude odrazovým můstkem pro nový nárůst v nemocničních zařízeních.

Tagy:
Vánoce virus statistika CNN Prima NEWS Ladislav Dušek ÚZIS Ministerstvo zdravotnictví svátek Česko koronavirus COVID-19 Štědrý den Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR pandemie covidu-19