ANKETA: Česká polévka je mezi nejlepšími pokrmy světa. Pro jakou specialitu byste hlasovali?

Čeští milovníci jídla se mohou poplácat po zádech. V prestižním žebříčku webu Taste Atlas se česká kuchyně probojovala do nejlepší padesátky. Totéž se jí podařilo v seznamu nejlepších světových pokrmů s tradiční česnečkou, byť o fous. Chválu si vysloužila nejen za zdravou skladbu ingrediencí, ale také díky pozitivním účinkům při nachlazení nebo kocovině. O moc hůře si nevedly ani slovenské bryndzové halušky, celkově ale přední příčky obsadila italská či asijská kuchyně.

Každý rok vydává server Taste Atlas sérii různorodých žebříčků, kde proti sobě stojí tisíce pokrmů z celého světa. V pořadníku stovky nejlepších kuchyní se Česká republika letos umístila na 35. místě a porazila tak sousedy ze Slovenska i Rakouska.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Kam na jídlo za stovku v Plzni či Teplicích? Gymnázium nabízí oběd za 70 korun

Plusové body Češi získali za nošovické kysané zelí, žatecký chmel, pražskou šunku či modrý mák. Na vítězných stupíncích se umístily letité stálice kulinářského světa – první místo připadlo Itálii, následované Japonskem a Řeckem.

Česnečka v TOP 50

Co se týče výběru nejlepších pokrmů na světě, na 50. místě se překvapivě umístila česká česnečka. „Podle českých lidových zvyklostí je nejlepším lékem na nachlazení nebo kocovinu mísa tradiční česnekové polévky. Ačkoli je česnek hlavní ingrediencí, do polévky se přidávají také brambory, masový vývar, cibule a koření, jako jsou kmín a majoránka. Tento zdravý pokrm obvykle doplňuje strouhaný sýr a křupavé krutony, běžně se podává jako předkrm,“ píše se v popisku jídla společně s výčtem ingrediencí.

V hlasování podpořilo českou polévku 89 procent lidí, 10 procent se k ní postavilo neutrálně a pouhé procento dalo najevo, že jim pokrm příliš nesedí. Taste Atlas rovněž zmínil dva české podniky, které umí tradiční česnečku nejlépe – pražskou restauraci U Kroka a Bílou Paní v Českém Krumlově.

České polévce koukají na záda například slovenské bryndzové halušky (57. místo), italské pasta carbonara (59. místo), či dokonce řecký gyros (69. místo). Další tuzemské pokrmy už se ale do nejlepší stovky nedostaly. Slovensko si naopak může připsat ještě jedno malé vítězství, a to kapustnicu na 80. místě.

Souhlasíte s česnečkou v prestižním žebříčku? Který jiný pokrm by si podle vás zasloužil uznání?

Na nejlepší z nejlepších už ale byla středoevropská kuchyně výrazně krátká – první místo obsadila brazilská picanha. Po ní následovaly malajská variace na plochý chléb roti canai, thajská masitá směs pad kra pao, neapolská pizza či čínské knedlíčky guo tie.

Nejlepší sýry mají v Itálii a Francii

Server Taste Atlas rovněž zveřejnil další, tematičtěji zaměřené žebříčky, ve kterých hodnotil například nejlepší sýry. Zde už Češi nepochodili – značnou část seznamu obsadily italské a francouzské sýry, od parmezánu po morbier. Sousední Slovensko naopak protlačilo hned trojici svých favoritů, a to salašnický uzený sýr, oštiepok a parenici.

Tagy: