Český spisovatel, který zdobil svět. Jak na úmrtí Milana Kundery reagují politici?

Milan Kundera byl jedním z nejvýznamnějších českých spisovatelů, zemřel ve věku 94 let.

Politici reagují na úmrtí Milana Kundery

Úmrtí spisovatele Milana Kundery zasáhlo nejen českou veřejnost. Jeho památku uctil minutou ticha také Evropský parlament během zasedání ve Štrasburku. Jednotlivé osobnosti vyzdvihují nejen jeho literární kvality, jimiž proslavil Českou republiku, ale mnozí vzpomínají na osobní setkání se spisovatelem. Ve vysílání CNN Prima NEWS režisér Hynek Bočan, který byl Kunderovým žákem, popsal, jaké s ním byly přednášky na pražské FAMU.

„S lítostí jsem se před chvílí dozvěděl o smrti Milana Kundery. Byl to spisovatel světového formátu, který ovlivnil celé generace doma i v zahraničí. Svým životním osudem symbolizoval pohnutou historii naší země ve 20. století,“ napsal na Twitteru prezident Petr Pavel a dodal, že Kunderův odkaz bude dál žít v jeho dílech.

„Milan Kundera byl spisovatel, který svým dílem dokázal oslovit celé generace čtenářů napříč všemi kontinenty a dosáhl světové proslulosti. Úzce byl spjat s Brnem, i když ze své země musel z politických důvodů odejít. Zůstává po něm nejen pozoruhodné beletristické, ale i významné esejistické dílo,“ napsal na Twitteru premiér Petr Fiala (ODS).

„Odešel Milan Kundera, český spisovatel, který dobyl svět. I když strávil značnou část života v exilu, byl jedním z našich nejznámějších rodáků vůbec. Jeho knihy jsou světovou klasikou,“ napsal ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) a vyjádřil upřímnou soustrast všem blízkým.

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek označil Kunderu za velikána české literatury, jenž dokázal svojí tvorbou oslovit celý svět. „Čest jeho památce. Dodnes vzpomínám na to, jak jsem na gymnáziu četl jeho texty, které nám tajně půjčoval náš češtinář,“ napsal Válek na Twitteru.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Kunderova smrt okamžitě zasáhla celý svět. Píší o něm v Portugalsku i v Indii

Pro ministra vnitra Víta Rakušana (STAN) byl Kundera autorem jeho dospívání. „Směšné lásky, Žert, Nesmrtelnost…, tituly, které jsem přečetl za jednu noc a opakovaně se k ním vracel. Život Milana Kundery odráží složité 20. století. Jeho literární kvality a světovost díla jsou ovšem nezpochybnitelné. A budou žít dál,“ uvedl Rakušan.

Podle ministra kultury Martina Baxy (ODS) ztrácí česká i světová literatura jednoho z nejvýraznějších současných spisovatelů. „Jeho přemýšlení o základních hodnotách evropské kultury, jeho zájem o jedince, jeho vklad do dějin světového románu je a zůstane nepřehlédnutelný,“ napsal Baxa.

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) na Twitteru sdílela Kunderův citát z díla Žert: „Pochopil jsem, že člověk nemá, co by ztratil, že všude je jeho místo, všude tam, kam šel Ježíš, což znamená všude mezi lidmi.“ „Mám moc ráda román Žert, který vadil komunistickému režimu, protože jej brilantně vylíčil,“ uvedla Pekarová Adamová.

Na úmrtí Milana Kundery reagovala také bývalá ministryně financí Alena Schillerová (ANO), která ho označila za spisovatele s nezaměnitelným rukopisem. „Je mi úzko. A na mysli mi tane Goetheho báseň, která se stala jedním z motivů románu Nesmrtelnost. Románu s názvem, který dokonale vystihuje odkaz Milana Kundery pro světovou literaturu i naši národní hrdost,“ napsala Schillerová.

Vzpomínku na Kunderu sdílel na Twitteru také expremiér Andrej Babiš (ANO), který se s ním setkal v listopadu 2018 v jeho bytě v Paříži. „Poznal jsem tam skvělého člověka, který svým dílem proslavil Českou republiku jako nikdo jiný. Jsem rád, že tenkrát souhlasil se znovuudělením českého občanství, a to i přesto, že mu řada lidí celé roky házela klacky pod nohy,“ uvedl Babiš.

Minuta ticha v Evropském parlamentu

Minutou ticha uctil Kunderovu památku také Evropský parlament (EP) na plenárním zasedání ve Štrasburku. O její vyhlášení požádal francouzský liberální europoslanec Bernard Guetta, podle něhož Kundera ztělesňoval jednotu Evropy.

„Je to bezpochyby jeden z největších spisovatelů druhé poloviny 20. století. Byl jednou z velkých postav pražského jara,“ prohlásil někdejší novinář a autor několika knih Guetta. Kundera byl spojen s odporem proti komunistické totalitě, připomněl. Spisovatel, který žil dlouhá léta ve Francii, byl podle Guetty symbolem jednoty Evropy. Europoslanci reagovali na jeho slova potleskem, po němž předsedkyně EP Roberta Metsolaová vyhlásila minutu ticha.

Ve vysílání CNN Prima NEWS zavzpomínal na Kunderu také režisér Hynek Bočan, který byl jeho žákem na pražské FAMU. „Pan Kundera nám přednášel dějiny světové literatury. V tu dobu mu bylo necelých 30 let, nám bylo něco přes dvacet, takže jsme byli generačně strašně blízko,“ popsal Bočan.

Tehdy prý byli v ročníku jen tři Češi. „Kundera přišel do třídy a říkal: ‚Kluci vy jste jen tři, to mám přednášet tady v posluchárně? To je nesmysl, půjdeme naproti do vinárny‘. Takže ty přednášky se konaly v útulné atmosféře a byly výborně připravené,“ líčil Bočan.

Tagy: