Kunderova smrt okamžitě zasáhla celý svět. Píší o něm v Portugalsku i v Indii

Knihovna Milana Kundery v Brně

Zemřel Milan Kundera

Zahraniční média začala společně s těmi českými bleskově referovat o smrti brněnského rodáka Milana Kundery. Informace o úmrtí slavného spisovatele se objevily například ve francouzských, portugalských, ale i v indických médiích. Zprávu pak přejaly rovněž světové zpravodajské agentury.

„Úmrtí literární ikony, Milana Kundery,“ tak reflektuje skon spisovatele Milana Kundery, který se proslavil díly jako Žert nebo Nesnesitelná lehkost bytí, přední francouzský deník Le Figaro.

„Kundera, světově proslulý svým dílem přeloženým do čtyřiceti jazyků, byl v mnoha ohledech záhadným spisovatelem. Životopisec Matthieu Galey zanechal podrobnější portrét Kundery: ‚Ten přízvuk mu dodává nekonečné kouzlo a ty modré oči jsou tak hluboké. Něco z boxera a z papeže. Vřelý, ochranitelský. Dodává vám fyzickou jistotu. Opak jeho knih,‘“ rozepsal se list.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Zemřel Milan Kundera. Celosvětově uznávanému spisovateli bylo 94 let

Že Francie považovala Kunderu i za svého autora, ilustruje mimo jiné rychlost, s jakou se zpráva o jeho úmrtí objevila v tamních médiích. Mezi jinými francouzskými médií o smrti českého rodáka informoval také list Libération.

Nezůstalo ale jen u českých nebo francouzských zpravodajských platforem. O Kunderově smrti píší i jinde.

„Byl nejpřekládanějším autorem českého původu a patřil mezi nejslavnější české rodáky v zahraničí,“ napsal například slovenský web Sme.

Německý list Spiegel se rozepsal například o slavném Kunderově románu Nesnesitelná lehkost bytí. „Mezinárodní kritika oceňovala vyspělé vypravěčské postupy, inteligentní vtip a lehkost, s jakou jsou v románu kombinovány politické, filozofické a erotické motivy,“ napsali v Německu.

Smutní i v Americe

O odchodu česko-francouzského spisovatele napsali rovněž v Rakousku, Norsku nebo v Portugalsku. Zprávu přinesla i americká CNN, v textu popsala například Kunderův těžký život za komunismu.

„Byl prohlášen za nepřítele režimu a neúnavně pronásledován komunistickou policií. Jeho telefon byl odposloucháván, jeho život byl narušen. Nakonec režim uspěl. Kundera z donucení emigroval a přišel o československé občanství,“ napsal web. Zpráva se dostala mezi sdělení na hlavní stránce CNN.

Do celého světa pak zprávu o Kunderově úmrtí rozeslala britská agentura Reuters. A informace neunikla ani prestižnímu americkému listu The New York Times.

O Kunderově úmrtí je ale možné najít zmínky dokonce i v Asii. „Kundera zemřel ve věku 94 let,“ napsal indický web Tribune India.

Tagy: