Český vynález usnadňuje jízdu na elektrokolech. Oceňuje ho i olympijský vítěz Valenta

PIT STOP společnosti Alukov a. s.

Dobijeci_stanice_PIT_STOP

Šlápnout do pedálů a kochat se přírodou při minimální námaze. Elektrokola jsou čím dál víc v kurzu. My jsme společně s olympionikem Alešem Valentou vyrazili na projížďku. A rovnou jsme vyzkoušeli absolutní novinku. Dobíjecí stanici PIT STOP u obce Orel na Chrudimsku.

Česko křižují desítky tisíc kilometrů cyklostezek a cyklistů, kteří si s velkou chutí jízdu po nich užívají, každým rokem přibývá. Přispívají k tomu i elektrokola, která šlápnutí do pedálů pomocí elektro pohonu usnadňují. A tak se cyklistika přibližuje i seniorům, kterým by třeba na klasické kolo už nestačily síly.

Dobíjecí stanice PIT STOP

Do cyklistické mozaiky zapadnou i dobíjecí stanice, kde je možnost elektrokola dobít i dofouknout zcela zdarma. V pořadu Prima Česko projekt představil marketingový ředitel společnosti Alukov a. s., Zdeněk Kohák: „Je tady kompresor, takže si může cyklista dohustit pneumatiku, je tady pět na sobě nezávislých dobíjecích stanic, takže současně ta stanice dokáže napájet až sedm kol. A zároveň jsou tady i dvě USB nabíječky pro chytré telefony a hodinky. Na závěr je tady ještě sada nářadí pro lehčí opravy toho kola.“ Stanice PIT STOP jsou přitom českým nápadem. Celé je vymyslela a zrealizovala právě společnost Alukov a. s.

O PIT STOP je na Chrudimsku velký zájem. Je však potřeba na ně také dohlížet, jak dodává Zdeněk Kohák. „Dají se zde instalovat antivandal kamery, které potom on-line monitorují celý prostor toho PIT STOPU,“ říká.

Unikátní projekt

PIT STOP oceňují i profesionální sportovci. Dobře ho zná i olympijský vítěz v akrobatických skocích na lyžích Aleš Valenta, který dnes jezdí na kole po celém světě. „Na kole jezdím docela často. S rodinou to máme jako takovou zábavu, navíc teď jsme třeba byli v Americe v Coloradu a bylo to teda úplně krásné. Tohle tam ale nemají, je to fakt jedinečná, světová věc.“

Tagy: