Čeští herci se kvůli nové aplikaci bojí o práci. Je to opravdu nebezpečné, varuje Nesvačilová

Čeští herci a dabéři mají strach. Bojí se, že jim umělá inteligence sebere živobytí. „Pokud bude existovat aplikace, která bude schopna nadabovat všechno za nás, zkrátí se výrobní proces, a jak se lidově říká, herci a zvukaři nebudou mít co žrát,“ upozornila v rozhovoru pro CNN Prima NEWS herečka Denisa Nesvačilová. Reagovala na video Michala Holána, v němž známý dabér upozornil na zvláštní zakázku jedné maďarské společnosti. Podle něj firma poptávala hlasy českých herců právě pro vývoj aplikace, která by za ně mohla v budoucnu dabovat dokumenty a pořady.

„Teď jsem zažil něco, co mi nebylo úplně příjemné. Prosím vás všechny, kteří se věnujete dabingu, poslechněte si toto video do konce,“ apeloval Holán na své umělecké kolegy ve videu. „Byl jsem ve studiu Jáchyma Baška. Dostal kšeft, na který se 14 dní připravoval. Připadalo mu to zvláštní, ale ještě se s tím nesetkal, já bohužel ano,“ pokračoval ve vyprávění dabér.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Krampol prozradil svůj honorář za dabing Belmonda. Hlasem hvězdného herce se stal náhodou

Mělo se jednat o namluvení 23 stránek textu, přičemž každá z nich obsahovala pasáže z pořadů, které Holán běžně namlouvá. Interpretovat je měl s různými emocemi – vesele, smutně, naštvaně, pomalu nebo rychle. „Už u třetí A4 jsem si říkal: ,Co to je?‘ Když jsem se ptal Jáchyma, odpověděl, že v Maďarsku vyvíjejí nějakou aplikaci, ale že přesně neví, o co jde. Tehdy mi došlo, že se jedná o GPT umělou inteligenci (AI),“ uvedl Holán. Všiml si prý, že na jedné stránce dokonce toto označení figurovalo.

„Na základě toho jsem pochopil, že v Maďarsku vytvářejí aplikaci, do které chtějí implantovat naše hlasy v různých polohách a barvách. Když jsem Jáchymovi řekl, o co jde, ověřil si to a zjistil, že je to skutečně tak,“ řekl a dodal, že Bašek poté ihned zakázku zrušil.

„Chtějí tu aplikaci naučit cítit v češtině. Aby to bylo autentické s našimi prožitky. Zprvu to zkoušeli namluvit neherci, ale nešlo to, což je super zpráva,“ zhodnotil Holán.

Na své kolegy posléze ve videu apeloval, aby si rozmysleli, zda jim taková nabídka skutečně stojí za to. „Je na každém z nás, jak se rozhodneme. Můžete to přijmout, i když to nebudou bůh ví jak skvělé peníze. Ale i kdyby to bylo za velké prachy, osobně od toho dávám ruce pryč. Myslím si, že bychom byli sami proti sobě, protože by mohli přijít o práci zvukaři, herci, studia, prostě všichni,“ doplnil.

O běžný dabing nešlo

Zprávu o zakázce redakci CNN Prima NEWS potvrdil i Jáchym Bašek, majitel hudebního studia Basecamp. „Chtěli pět mužských a pět ženských hlasů, které by namluvily různé ukázky na 26 až 30 minut pro svoje interní účely. Když jsem se ptal, pro jaké, řekli, že vyvíjejí nějakou aplikaci,“ uvedl s tím, že víc informací mu odmítli sdělit.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Studenti středních i vysokých škol čím dál častěji využívají umělou inteligenci. Speciální programy jim vypracovávají referáty či seminární práce. Více se dozvíte ve videu přiloženém níže.

Zpočátku mu to nepřipadalo zvláštní. „Takových spoluprací mám mraky. Třeba jsem dělal pro automobilové navigace věty, aby pak navigace rozpoznala, když na ni mluvíte,“ vysvětlil. První ukázku proto nahrál s herečkou Dášou Kouřilovou. Poté přišel do studia Michal Holán. „Začal číst text a řekl, že se jedná o komentáře k pořadům, které dělá. V tu chvíli jsme se nad tím pozastavili. Připadalo nám, jako by to měl za herce posléze namlouvat někdo další – pomalu, rychle, smutně, vesele. Všechny možné emoce. Až když přišel Michal, došlo mi, že Maďaři zřejmě vyvíjí nějakou AI aplikaci, protože tam zároveň připravují i pořady, které tady Michal dabuje. Tak nám to secvaklo,“ popsal Bašek.

O klasický dabing podle něj nešlo. „To by mi poslali k nadabování celý díl, tohle byly jen úryvky,“ upřesnil. S žádostí o komentář se redakce CNN Prima NEWS obrátila také na maďarskou společnost Backstreet Voice Studio. Zatím však žádnou odpověď nedostala.

Nesvačilová: Je to R.U.R. v praxi

Holánovo video vzbudilo mezi dabérskou komunitou velký ohlas. „Ani jsem to nečekal. Psali mi a volali lidé, co dělají dabing, vlastně psali i moderátoři. Udělalo mi to obrovskou radost, protože všichni si uvědomili, že je to rychlejší, než čekali, a že tomu určitě nepůjdou naproti,“ uvedl dabér.

Mezi těmi, kterým jeho poslání neušlo, byla také herečka Denisa Nesvačilová. „S mými kolegy o tom už pár dní debatujeme docela hodně. Bojíme se o práci a myslíme si, že je to opravdu nebezpečné,“ řekla. Podle ní by to mohlo zcela zásadně ovlivnit jejich práci. „Pokud vznikne aplikace s umělou inteligencí, která bude schopna nadabovat všechno za nás, zkrátí se čekání a výrobní proces, a jak se lidově říká, herci a zvukaři nebudou mít co žrát,” vysvětlila pro CNN Prima NEWS.

„Nikdo z nás – a tím nemyslím jenom umělce – nemůže dopustit, aby naše pozice, ať jsou jakékoliv, nahrazovala umělá inteligence. Stejně tak mohou být nahrazováni novináři, protože budou vznikat články umělou inteligencí. Zrovna tak může AI za chvíli vytvářet filmy nebo psát knížky. Může za nás dělat všechno. Myslím si, že je to R.U.R. v praxi. Je to strašně nebezpečné,“ doplnila herečka známá ze seriálu Slunečná či Dobré zprávy.

Podle ní jdou lidé sami proti sobě. „Nechápu, že má v Maďarsku někdo nápad tohle vytvořit. Přijde mi to nemorální a neetické. Rozhodně nikdy v životě práva na svůj hlas neposkytnu, protože můj hlas jsem já, je můj a mám na něj vlastní práva,“ řekla.

Dabing AI bude umělý, tvrdí Hruška

Situaci zhodnotil pro CNN Prima NEWS také vedoucí dabingové sekce Herecké asociace Zdeněk Hruška. Podle něj existují úskalí, na která by mohla AI při dabingu zřejmě narazit. „Určitě jsou to emoce. Za druhé, samozřejmě to připodobnění konkrétnímu herci. Protože každý umělec do toho vloží něco navíc. Je to originál, i ten dabing. My nekopírujeme. Nesnažíme se kopírovat originál, ale naopak tu roli zahrát. Takže dabing s pomocí AI bude snesitelný, ale umělý. Nebude tam ta invence navíc,“ uvedl Hruška.

Podobně to vidí také Nesvačilová. „I kdyby sebelepší herci nahráli do hlasové banky svůj hlas, nemyslím si, že by umělá inteligence dokázala věrně napodobit emoce. To je přesně důvod, proč nemůže dabovat jen tak někdo. Dabing je celkem těžká disciplína, kdy musí člověk umět používat svůj hlas a emoce tak, aby byly v jeho hlase znělé,“ vysvětlila.

Podle Hrušky ale přece jen existují určité oblasti, ve kterých se dá AI využít. „Ve špičkovém dabingu profesionální výkon zřejmě nenahradíte. Ale jsou i programy či stanice, kde na kvalitu tolik nedbají. Právě tam by mohli umělou inteligenci využít. Protože i ten dabing zní někdy tak příšerně a jsou do toho obsazováni lidé, kteří by do toho obsazováni nikdy být neměli,“ zhodnotil Hruška. Sám už se prý s umělou inteligencí setkal. „Nedávno jsem slyšel zpívat Elvise Presleyho písničky Michaela Jacksona. A to je stejný, to je ta umělá inteligence. Znělo to naprosto neuvěřitelně a přesně,“ popsal.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Programátor AI z Českého institutu informatiky, robotiky a kybernetiky ČVUT v Praze Tomáš Mikolov o výzvě k pozastavení vývoje umělé inteligence.

S dotazem, zda již taková aplikace existuje, se redakce CNN Prima NEWS obrátila na Dominika Hádla, viceprezidenta poradenské společnosti Monstarlab. „Syntéza řeči není nic nového, vlastně první stroj schopný uměle vytvořit lidskou řeč je již z 18. století. Samozřejmě v dnešní době jde spíš o to, aby již nebylo možné rozpoznat originál (člověka) od počítače, jelikož díky AI a dalším nástrojům se tato hranice neustále zmenšuje. V případě dabingu si zatím nejsem vědom žádného nástroje, který by se aktivně využíval. Je to ale jen otázka času,“ uvedl Hádl.

„U veškerých nástrojů tohoto druhu stále platí, že jsou naučené na specifickou problematiku. To znamená, že abychom mohli mít AI, která umí plně ozvučit nebo nadabovat film, musíme ji nejdříve vytrénovat na obrovském množství dat. Například takové Chat GPT bylo trénované (s lehkou nadsázkou) na celém obsahu internetu v určitém časovém rozmezí,“ vysvětlil odborník.

Dodal ovšem, že by situaci neviděl tak černě. „Rizika ztráty práce spojená s AI se vyskytují napříč různými obory. Jedná se o další technologickou revoluci, při níž některé dosavadní pracovní pozice budou nahrazeny novými. Konkrétně v případě dabérů záleží, zda se jedná o použití jejich vlastního hlasu, či hlasu herce v původním znění. V případě, že by se jednalo o hlas dabéra, určitě by musela existovat nějaká licence a svolení ze strany dabérů před tím, než by AI mohla vygenerovat dabing s jejich hlasem za komerčním účelem,“ dodal Hádl.

Tagy: