Čeští hasiči jsou z Turecka zpátky doma. Po zemětřesení pátrali v troskách po přeživších

Čeští hasiči, kteří v posledních dnech pomáhali v tureckém městě Adiyaman s hledáním přeživších i obětí po ničivém zemětřesení, jsou doma. Krátce po pátečních 16:30 přistáli na pražském Letišti Václava Havla. Ze sutin nakonec vyprostili 78 mrtvých. Kromě toho však našli i dva přeživší a jednu živou ženu pomohla jinému týmu hasičů vyhledat fenka českých kynologů jménem Terezka. Výprava měla původně 68 členů a osm psů, později se k týmu připojili ještě dva hasiči.

České hasiče a kynologický tým i se psy čekal na pražském letišti po návratu do domoviny potlesk několika lidí přímo na runwayi. Záchranáři z Urban and Search Rescue Team (USAR) navíc vítal ministr vnitra Vít Rakušan (STAN). Rukou s hasiči si potřásl i turecký velvyslanec v Česku Egemen Bagis.

Rakušan na následné tiskové konferenci přímo u letadla výkon českých hasičů vyzdvihl a prohlásil, že jsou hrdinové, kteří udělali své zemi skvělé jméno. „Byli v podmínkách, které jsou pro běžného civilistu zcela nepředstavitelné,“ vyzdvihl ministr vnitra s tím, že jejich práce byla velmi smutná, protože v sutinách nacházeli hlavně mrtvé.

„Jsem šťastný, že jsou všichni zpátky a že se až na drobná zranění nikomu nic vážného nestalo,“ dodal Rakušan. Za nasazení hasičům děkoval i generální ředitel Hasičského záchranného sboru Vladimír Vlček. Ten komentoval, že ačkoliv bylo v tureckém Adiyamanu celkem 18 hasičských týmů, český odvedl až 26 procent veškerých prací na místě.

Výkon svého týmu ocenil i jeho velitel Jiří Němčík. „Kdyby chyběl byť i jediný člověk, úspěch by nebyl možný. Všichni si byli vědomi v té těžké situaci, co je jejich cílem. Nikdo neměl tendenci polevit,“ pronesl velitel týmu USAR.

S vděkem na letišti promluvil i turecký velvyslanec v Česku Egemen Bagis. Ten směrem k hasičům řekl, že je na jednu stranu rád za jejich službu po přírodní katastrofě v Turecku, ale připomněl, že zemětřesení si podle všeho vyžádalo desítky tisíc lidských životů.

„Bohužel, škody způsobené touto katastrofou jsou větší, než si kdokoliv z nás dovedl představit. Více než 15 milionů obětí v 11 zasažených městech, které zaujímají větší rozlohu než Česko a Slovensko dohromady, bude i nadále potřebovat naši pomoc a solidaritu,“ dodal smutně turecký velvyslanec.

Hasiči našli desítky mrtvých, ale i některé přeživší

Letoun bude později pokračovat do Ostravy, kde by měl podle původních plánů přistát kolem 19:30. Už nyní však letadlo nabralo téměř hodinové zpoždění.

Český tým byl v Turecku od pondělí 6. února a hned od úterý byl plně nasazen. Během svého pátrání ve městě Adiyaman nalezl na 78 obětí zemětřesení, ale v troskách domů se mu zároveň podařilo najít i dva živé lidi. Třetí živou ženu pak pomohla najít fenka jménem Terezka, která asistovala v pátrání jinému týmu.

Do Turecka původně vyrazil tým 68 záchranářů, v němž byli kromě hasičů i lékaři, stavební inženýři a kynologové s celkem osmi psy. Později se k týmu připojili ještě dva hasiči.

Tagy: