Krutý boj s časem českých záchranářů: V Turecku zachránili dva lidi, vyprostili desítky těl

Záchranáři z Česka bojují s časem. Dosud v tureckém městě Adiyaman vyprostili ze sutin 34 mrtvých, zachránili dva přeživší a asistovali kolegům z jiného týmu při záchraně ženy, řekl redakci CNN Prima NEWS mluvčí hasičů Jakub Kozák. Čeští záchranáři se zřejmě v noci na pátek vrátí z Turecka, záležet bude ještě na vývoji situace a požadavcích turecké strany. V neděli by měl dorazit také český armádní letoun CASA s humanitární pomocí.

„Část týmu se třemi kynology vyrazila na pomoc polským kolegům, kteří nás požádali o asistenci při průzkumu sutin v místě vzdáleném asi 40 kilometrů od Adiyamanu. Další část zajistila vyložení humanitární pomoci na letišti a poté převoz materiálu pro USAR do tábora. Bezpečnostní situace zůstává beze změny, nezaznamenáváme problémy,“ řekl redakci Kozák.

„V noci jsme vyprostili poslední dvě mrtvá těla z jedné ze šestipodlažních budov, oba domy jsou tedy rozebrány a činnost na nich je ukončena,“ doplnil. Česko původně vyslalo do Turecka tým 68 záchranářů, jehož členy jsou vedle hasičů i lékaři, stavební inženýři či kynologové. Takzvaný USAR (Urban Search and Rescue) tým dorazil do Turecka v úterý.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Zázraky se stále dějí. Hasiči v Turecku zachránili další malé děti, v sutinách byly 5 dní

V neděli se k němu připojí další dva hasiči, kteří v noci odletěli armádním letounem CASA spolu s nákladem humanitární pomoci a vybavením pro hasiče. Součástí humanitární pomoci je především oblečení.

„Dva hasiči zabezpečí převzetí nákladu na letišti v Adiyamanu – to v současné době přijímá pouze speciální lety, pro komerční provoz je uzavřeno – a zůstanou s naším týmem do konce jeho nasazení,“ uvedl mluvčí.

Zemětřesení o síle 7,8 stupně a stovky následných otřesů zasáhly především jih Turecka, pocítil je však také severozápad Sýrie. Vyžádalo si dosud více než 28 tisíc obětí. I pět dní po otřesech záchranáři v troskách měst dál nacházeli přeživší, informovala podle agentury AP turecká média.

Naděje na další zachráněné ale klesají spolu s teplotami. V Sýrii pátrání a humanitární operace komplikuje složitá vnitropolitická a bezpečnostní situace. Obtížný je přístup zejména do regionů pod kontrolou povstaleckých skupin.

Český USAR tým v zahraničí v minulosti pomáhal například v libanonském Bejrútu v roce 2020 po výbuchu v přístavu, který připravil o život dvě stovky lidí a zranil dalších šest tisíc. V českém týmu tehdy byli spolu s hasiči také kynologové se psy, statik či lékař.

Tagy: