Čeští vojáci jako okupanti? Urážíte je, styďte se, vpálila Černochová Kobzovi

Tlumočníci v Afghánistánu vydělávali více než soused a sloužili okupační síle, prohlásil v pořadu 360° na CNN Prima NEWS místopředseda sněmovního zahraničního výboru Jiří Kobza (SPD). Za svůj výraz to ihned schytal od předsedkyně výboru pro obranu Jany Černochové (ODS). Kobzovi řekla, že uráží české vojáky a měl by se stydět. Na stranu členky ODS se postavil i zástupce vládního hnutí ANO Jaroslav Bžoch.

„Tlumočníci dělali práci pro českou armádu dobrovolně a na tamní poměry za dobré peníze. Řeči, že jim něco dlužíme, jsou nadnesené. Kontrakt s nimi byl jasně daný. V očích obyčejného Afghánce vydělávali více než soused a sloužili okupační síle. Teď, když to skončilo, si ještě vysloužili možnost se odstěhovat,“ šokoval Jiří Kobza zbytek studia.

Jana Černochová se ihned ohradila a Kobzu mimo jiné nazvala lhářem. „Urážíte naše vojáky, styďte se. Oni byli v Afghánistánu s mandátem OSN, nesnažte se blafovat a vést debaty, že tam byl někdo jako okupační vojsko. Lidé jako vy ohýbají fakta a lžou,“ vpálila mu do tváře.

Opoziční poslankyně se zastal i člen vládního hnutí ANO a místopředseda zahraničního výboru Sněmovny Jaroslav Bžoch: „Chápu rozhořčení paní Černochové. Nazvat jednotky okupačním vojskem je nehoráznost. Je to plivnutí do tváře a výsměch všem. Z úst poslance by něco takového zaznít nemělo. Naši vojáci jsou uznávaní a říkat o někom, kdo plní misi, že je okupant, je opravdu nehoráznost,“ rozčílil se.

Hádka mezi Kobzou a Černochovu ale začala už o několik minut dříve. Špičkovali se mezi sebou kvůli tomu, kdo byl vícekrát v Afghánistánu. „Kolegyně nemá zkušenosti z diplomacie, v Afghánistánu jsem byl dvakrát,“ osočil Kobza poslankyni ODS.

„Já pětkrát,“ bránila se Černochová. Doufá, že evakuovaní Afghánci, kteří v Česku nakonec zůstanou, budou pracovat pro náš stát a využijí je například resorty obrany či zahraničí nebo univerzity.

Všichni projdou azylovým řízením, uklidnila Černochová

Kobza byl ale jiného názoru a uvedl, že podle jeho informací tlumočníci nepracovali jen pro českou stranu: „Úmyslně překládali českým vojákům špatné a zavádějící informace. Při překladu lhali a je otázka, zda to není důvod, proč rychlý postup Tálibánu všechny překvapil.“

„Budeme požadovat, aby každý, kdo tu bude chtít zůstat, prošel bezpečnostní prověrkou a azylovým řízením. Je nutné vyloučit, že nepracovali pro obě strany,“ dodal. Proti jeho tvrzení se Černochová opět ohradila: „Posím občany, aby nepodléhali konspiračním teoriím SPD. Všichni Afghánci  procházeli prověrkami a azylové řízení bude probíhat klasickou formou.“

Do Česka z Afghánistánu se ve středu večer vrátilo třetí armádní letadlo s evakuovanými Afghánci a elitními českými vojáky. Celkem přiletělo přibližně 200 osob. Kolik z nich ale bude chtít v Česku zůstat, není jasné. Všichni nastoupí do karantény a lidé ze zahraničí pak budou moci požádat o azyl.


Tagy: