ČEZ těžce krvácí, říká Kovanda. Pokles akcií na burze pokračuje, investoři mají strach

Akcie ČEZ na pražské burze pokračovaly ve čtvrtek dopoledne v prudkém poklesu, po 11. hodině ztrácely více než pět procent a jejich cena se po dvou měsících dostala pod tisíc korun. Podle ekonoma Lukáše Kovandy společnost těžce krvácí. „Za poslední týden ČEZ přišel o 100 miliard své hodnoty,“ uvedl. Podle něj za to může strach investorů z toho, co na ně vláda s úsporným balíčkem a legislativním návrhem chystá.

Pokles akcií ČEZ je podle analytiků reakcí na vládní návrh zákona, který otevírá cestu k rozdělení této polostátní firmy na plně státní a soukromou část. „Investory nejprve vyplašilo snížení cílové ceny akcií ČEZ v podání Raiffeissen Bank International. Ta minulý týden ve čtvrtek uvedla, že předpokládá, že akcie ČEZ se bude v květnu 2024 prodávat pouze za 600 korun. To by znamenalo, že firma přijde o dalších zhruba 240 miliard své hodnoty,“ uvedl Kovanda.

Akcie ČEZ se ale v uplynulém týdnu propadly zejména v reakci na středeční legislativní návrh Fialovy vlády. Ta do Sněmovny posílá návrh takzvaného „lex ČEZ“. „Podmínkou realizace přeměn u takzvaných kotovaných společností má být souhlas 75 procent akcionářů přítomných na valné hromadě při splnění usnášeníschopnosti, která má přesahovat dvě třetiny základního kapitálu,“ pokračoval ekonom.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Vláda mezi mlýnskými koly. Z okna skupiny ČEZ vyhodila 50 miliard, zuří akcionáři

Stát nyní v ČEZ vlastní zhruba 70 procent akcií. „Takže nová legislativa má zjevně usnadnit postup blízký takzvanému ‚squeeze outu‘ neboli vytěsnění minoritních akcionářů. Jejich neoficiální mluvčí Michal Šnobr návrh ‚lex ČEZ‘ ostře kritizuje, když jej neváhá označit za přípravu ‚zločinecké akce‘,“ sdělil Kovanda.

Legislativa značí oslabení akcionářů

„Lex ČEZ“ má podle ekonoma vládě zjevně usnadnit zestátnění ČEZ či jeho části po případném rozdělení. „Pokud legislativa projde, nebude již potřeba souhlasu 90 procent akcionářů přítomných na valné hromadě, jako je tomu nyní, ale právě jen 75 procent. Zásadně by tedy oslabila postavení minoritních akcionářů,“ vysvětlil.

Ti by tak při případném výkupu jejich akcií při zestátnění podniku zřejmě nemohli počítat s tak vysokou přirážkou k tržní ceně, jako by to bylo bez přijetí „lex ČEZ“.

Ve čtvrtek akcie ČEZ klesly o osm procent na 1 041 korun, za poslední týden o více než 15 procent. V pátečním obchodování zatím zlevnily o 5,14 procenta na 987,50 koruny. Na ceně pod tisíci korunami se pohybovaly naposledy v březnu.

Dolů šly v pátek dopoledne také cenné papíry zbrojovky Colt CZ, a to o 0,17 procenta na 594 korun. Proti poklesu burzy naproti tomu působily bankovní emise. Proti čtvrtečnímu závěru vzrostla o 1,36 procenta na 737 korun Erste Bank, Komerční banka přidávala 0,30 procenta na 658 korun a Moneta Money Bank rostla o 0,26 procenta na 78,60 Kč. Posilovaly také akcie nápojářské firmy Kofola, pojišťovny VIG a tabákové společnosti Philip Morris.

Tagy: