Chaos, exodus, plná nádraží a vlaky. Lidé prchali z Londýna před vánočním lockdownem

Takový exodus Londýn dlouho nezažil. Podle kritiků premiéra Borise Johnsona ne minimálně od náletů nacistů během druhé světové války. Tisíce lidí se odmítly smířit s vánočními svátky v karanténě a v sobotu večer se kvapem snažily opustit britskou metropoli, kde od nedělní půlnoci začala platit tvrdá opatření proti šíření koronaviru, která Johnson oznámil v sobotu odpoledne.

Přeplněná nádraží a lidé s kufry snažící se za každou cenu opustit město před úderem půlnoci. Takový pohled se naskytl v sobotu večer v Londýně. Ve velkoměstě totiž od neděle platí nejvyšší stupeň omezení, který se prakticky rovná tvrdému lockdownu. Lidé tak v britské metropoli po dva týdny nakoupí jen nezbytné zboží a hlavně mají nařízeno zdržovat se výhradně doma, a to i po dobu vánočních svátků, o cestách mimo město ani nemluvě.

Opatření oznámená v sobotu odpoledne tak zkomplikovala plány milionům Londýňanů a mnozí z nich se rozhodli z města doslova uprchnout. Jak popisuje web Daily Mail, londýnská nádraží praskala ve švech, což ostatně dokazují i záběry ze sociálních sítí. Okolo 19. hodiny byly vyprodány všechny on-line jízdenky z většiny londýnských nádraží.

Podle svědků se v přeplněných vlacích nedalo hnout. O dodržování bezpečných rozestupů nemohla být řeč vůbec. „Lidé se snažili bránit prostor okolo sebe tím, že na sedadla vedle sebe dávali věci, ale byli ostatními pasažéry požádáni, aby je zase odstranili, protože vlak byl úplně plný,“ popsala situaci na Twitteru jedna z cestujících.

Pod náporem nebyly jen vlaky. „Mnoho lidí si pronajalo auto, aby se z Londýna dostalo, slyšel jsem dokonce o řidičích taxi, kteří vozili lidi pryč z města. Lidé si volali třeba minivany a říkali, že potřebují Nottinghamu,“ uvedl ředitel britského autoklubu Edmund King.

Bývalý europoslanec a jeden z největších propagátorů brexitu Nigel Farage si pak do Borise Johnsona nevybíravě rýpl, když na Twitteru napsal: „Gratulace premiérovi a jeho expertům, způsobili jste první evakuaci Londýna od roku 1939.“

Ovšem činili se i ti, kteří se rozhodli ve městě zůstat. Záběry z Regent Street v centru Londýna zachytily davy lidí využívajících poslední šanci na nákup zboží, které není považováno za nezbytné.

Až dosud byly v Británii tři úrovně omezení, Johnson ale nyní vyhlásil čtvrtý. Nové restrikce podle premiéra zhruba odpovídají omezením zavedeným v listopadu v Anglii. Obyvatelé dotčených oblastí musí –⁠ až na omezené výjimky –⁠ setrvat ve svých domovech. Zavřeno musí mít obchody, které nejsou považované za základní, a také krytá sportoviště. Nové restrikce proti šíření nákazy koronavirem mají platit nejméně dva týdny, přezkoumány mají být 30. prosince.

Tagy: