Chaos ve spermobankách: Hrozí záměna vzorků i náhodný incest, australský úřad nařídil čistku

Australský stát Queensland nařídil čistku zmrazených spermií v místních spermobankách poté, co audit provedený tamním zdravotnickým dohledem zjistil, že téměř u poloviny vzorků hrozí riziko chybné identifikace. Takové záměny mohou rodiče a děti dárců připravit o klíčové genetické informace a navíc hrozí nebezpečí náhodného incestu, napsal ve středu zpravodajský server BBC News.

Queensland je domovem jednoho z největších australských odvětví umělého oplodnění, které je ale samoregulované. V posledních letech přitahovalo pozornost, protože někteří z jeho největších poskytovatelů čelí stížnostem kvůli nesprávným postupům.

ČTĚTE TAKÉ: V Austrálii našli pradávného ježuropyska. Je to jako objevit novou civilizaci, říká vědec

Čistka ve spermobankách ještě zhorší celonárodní nedostatek darovaného spermatu, který vyvolala vysoká poptávka, zpřísnění pravidel a narušení běžného provozu kvůli pandemii covidu. Podle vládních údajů má každý šestý australský pár problémy s početím potomka a mnoho z nich se stále více spoléhá na pomoc dárců.

Vyšetřování mnohamilionového odvětví umělého početí v Queenslandu, které tento týden provedl zdravotní ombudsman státu, zjistilo „systémové problémy“ týkající se „kvality a bezpečnosti“ a „záruk pro klienty, dárce a děti počaté od dárců“.

Zpráva podrobně popisuje, že u 42 procent darovaných spermií, vzorků vajíček a embryí v Queenslandu byly problémy s „identifikací a sledovatelností“, což znamená, že kliniky ztratily přehled o vzorcích, nesprávně je označily nebo dovolily, aby se jejich kvalita zhoršila pod úroveň laboratorních standardů.

Ve zprávě jsou také citováni pacienti, kteří obviňují poskytovatele umělého oplodnění, že nezveřejnili zdravotní stav dárců, špatně identifikovali vajíčka a embrya či zaměnili spermie, což podle jedné rodiny vedlo k tomu, že mají děti od různých biologických otců.

Úřad zdravotního ombudsmana doporučil, aby všichni poskytovatelé služeb v oblasti plodnosti zničili uložený materiál dárců, který nesplňuje současné identifikační standardy.

Není jasné, kolik vzorků spermatu by mohlo být zničeno, ale ombudsman považuje „tisíce“ vzorků zmrazených před rokem 2020 za „vysoce rizikové“, protože „nesplňují požadavky dvojího ověření“. To je praxe, při níž dva odborníci na umělé oplodnění kontrolují, zda byl materiál pacienta správně označen.

Anastasia Gunnová, která žaluje jednu z queenslandských klinik za to, že jí v roce 2014 údajně poskytla nesprávné spermie, řekla listu The Guardian Australia, že ji zjištění ombudsmana „šokovalo, ale nepřekvapilo“.

„Je to děsivé pomyšlení, kolik pacientek mohlo nevědomky počít s pomocí nesprávných spermií,“ řekla. „Proč to kliniky dvakrát neprověří, když tvoří nové lidské bytosti? Následky těchto chyb budou trvat po celé generace,“ dodala.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Konec kauzy zakladatele WikiLeaks. Assange u soudu přiznal vinu, vrátil se do Austrálie

Tagy: