Chcete vidět korunovační klenoty? Jejich věrná replika putuje Českem

Replika korunovačních klenotů od Jiřího Urbana

Replika korunovačních klenotů

I po staletích budí obdiv a úžas. Korunovační klenoty, symbol české státnosti, odpočívají v útrobách Korunní komory Svatovítského chrámu v Praze. Veřejnost je může vidět spíše výjimečně. Nyní je možné prohlédnout si alespoň jejich repliku z dílny zlatnického mistra Jiřího Urbana.

Pohled na Svatováclavskou korunu s téměř stovkou kamenů a perel je dechberoucí. Málokdo ale ví, že v době svého vzniku, za vlády císaře Karla IV., rozhodně nepatřila mezi nejokázalejší symboly majestátu. Nebylo to ovšem tím, že by měl císař hluboko do kapsy,  Karel IV. si vysnil korunu jednoduchou, která bude odrážet symboliku utrpení Ježíše Krista.

Nadčasové zpracování

„V době svého vzniku byla Svatováclavská koruna velmi moderní. Právě proto si po staletí uchovává  svoji krásu,“ poukazuje na historicky neobvyklý vzhled skvostu Jiří Urban, zlatník a autor repliky.

Ten je ve svém oboru pojmem nejen u nás, ale i daleko za českými hranicemi. S nápadem vytvořit věrnou repliku korunovačních klenotů za ním přišel liberecký rodák Ondřej Rea. „Na cestě z běžek mě jednou napadla myšlenka vytvořit kopii českých korunovačních klenotů. Na mobilním telefonu jsem ihned vyhledával, jestli je vůbec v České republice někdo, kdo by byl schopný se zhostit tak  náročného úkolu. Našel jsem pana Jiřího Urbana a ještě týž den se s ním potkal v jeho dílně,“ dodal Rea, který je zároveň organizátorem putovní výstavy replik korunovačních klenotů.

Vytvořit věrnou repliku takového skvostu ale nebylo jednoduché. Dostat se k originálům bylo nemožné, a tak nezbývalo než dát dohromady veškeré možné dokumenty, kterých je k českému pokladu dost. „Pracovat na replice, když máte k dispozici originál, je vždycky lepší. Člověk má jasnou představu. Takto jsem v podstatě dělal rekonstrukci  pouze z informací. K cíli dojdu také, jen to ale trvá déle,“ řekl Jiří Urban v pořadu Prima Česko.

Replika versus originál

Rozdíly mezi originálem a replikou klenotů jsou v použitých materiálech. Kopie koruny je místo z ryzího zlata z pozlaceného stříbra, a to i z bezpečnostních důvodů, aby snad někoho nenapadlo ji ukrást a roztavit. Původní drahokamy nahradilo sklo. Tak velké přírodní kameny už nyní k sehnání  nejsou. „Karel IV. celý život schraňoval kameny a šperky na to, aby představil na sklonku svého života přepracovanou svatováclavskou korunu tak, jak ji známe dnes. V podstatě musel skupovat drahé kameny a šperky z celého světa. Dnes už je nelze nikde pořídit,“ zdůrazňuje výjimečnost korunovačních klenotů majitel repliky Ondřej Rea.

Výstava nyní putuje po celé republice, až do konce července ji zájemci mohou navštívit na zámku Sychrov. Odtud se v srpnu repliky korunovačních klenotů přesunou do Jindřichova Hradce.

Tagy: