Konvoj aut odpůrců pandemického zákona projel Prahou. Před Senátem vznikl „tábor lidu“

Demonstrace hnutí Otevřeme Česko Chcípl PES před Poslaneckou sněmovnou proti pandemickému zákonu.

Demonstrace Chcípl pes

Do Prahy ve středu večer dorazil konvoj aut z různých míst Česka s odpůrci pandemického zákona. Na Klárově je přivítalo kolem 50 lidí. Akce byla jedním z protestů proti přijetí pandemického zákona, které organizuje hnutí Chcípl PES.

Senátory čeká ve čtvrtek na plénu jednání o vládní novele pandemického zákona. V horní komoře Parlamentu jsou na něj různé názory, odmítavě se k němu vyjadřují i někteří senátoři vládní koalice. Spor v Senátu se snaží ovlivnit i hnutí Otevřeme Česko –⁠ Chcípl PES, které vystupuje proti novele. Iniciativa se rozhodla zorganizovat protestní akci přímo před Senátem. Demonstranti by tam měli být přes noc.

Akce na pražském Klárově začala kolem 18:00. Organizátoři ze spolku Chcípl PES tam připravili tzv. „tábor lidu“. Jde o stany, ve kterých jsou nejen petiční archy proti novele pandemického zákona, ale zároveň i místa k přespání. Protestující mají totiž v plánu na místě vydržet aspoň do čtvrtka.

Kromě toho mají demonstranti v plánu držet dvojčlenné hlídky u Senátu, čímž chtějí podle svých slov „dodat senátorům odvahy“. Organizátoři happeningu z hnutí Otevřeme Česko –⁠ Chcípl PES pro CNN Prima NEWS uvedli, že počítají s mimopražskými posilami.

Do Prahy dorazil ve středu večer konvoj desítek aut. Auta, která podle organizátorů přijela například z Karlových Varů, Ostravy, Liberce či Českých Budějovic, hlasitě troubila. Některá byla ozdobena vlajkami či protestními nápisy.

Konvoj lidé na chodníku vítali také českými a slovenskými vlajkami i vlajkou s logem Chcípl PES. Auta pak projížděla po Klárově a okolí desítky minut. Demonstranti na chodníku zpočátku jen skandovali, později někteří pokřikovali na lidi v projíždějících tramvajích „roušky dolů“.

Kvůli novele došlo na nejdelší jednání Sněmovny

Novela pandemického zákona z dílny vlády premiéra Petra Fialy (ODS) byla v Poslanecké sněmovně schválena zhruba před dvěma týdny. Kvůli ní tehdy došlo na nejdelší schůzi v historii dolní komory Parlamentu. Projednávání začalo ve středu dopoledne a skončilo až ve čtvrtek v nočních hodinách.

Obstrukce tehdy vedl předseda opozičního hnutí SPD Tomio Okamura, který se několikrát dostal k řečnickému pultíku, přičemž při svém první vystoupení dokázal hovořit zhruba tři hodiny. Jeho poslanci poté následovali Okamurova příkladu a snažili se mluvit co nejdéle.

Kromě toho i tehdy došlo na protesty přímo před Poslaneckou sněmovnou. I tyto akce mělo na svědomí hnutí Otevřeme Česko –⁠ Chcípl PES. Demonstrace se neobešla bez šarvátek, zranění a zadržených. V jednom okamžiku totiž protestující napadli policisty a jednoho přitom zranili.

Tagy: