Chladnokrevná vražda Krejčířova likvidátora. Auto rozstříleli, při akci zemřel i jeho syn

V padesáti letech zemřel Cloete Murray – jihoafrický likvidátor firem v úpadku. Dosud neznámí útočníci v sobotu rozstříleli jeho vůz, když se s 28letým synem Thomasem vracel domů. Během své profesní kariéry se osobně setkal s českým podnikatelem a mafiánem Radovanem Krejčířem, jehož firmy v zemi likvidoval. Na setkání s Čechem vzpomínal před takřka dvěma lety.

V osudnou sobotu se Murray se svým synem, jenž pracoval jako právní poradce, vracel z Johannesburgu do Pretorie, kde bydlel. Dosud neznámí útočníci na motorkách však jejich cestu předčasně ukončili – vozidlo rozstříleli. 28letý Thomas na místě zemřel, jeho otec svým zraněním podlehl v nemocnici, uvádí web BBC.

Není jasné, zda se jednalo o vraždu na objednávku nebo zda měl čin co dočinění s Murrayovou prací, respektive s jednou z mnoha kauz, na nichž spolupracoval. Za svou kariéru úředně přidělený likvidátor firem v úpadku – který se zabýval jejich účetnictvím, vymáhal majetek a oznamoval případnou trestnou činnost – řešil řadu významných kauz.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Návrat uprchlého podnikatele Krejčíře? Jihoafričani poslali do Česka varování

Pracoval například na likvidaci společností, které byly napojeny na bratry Guptovy – trojici mužů, jež je obviněna z korupce a úplatkařství – nebo společnost Bosasu, která byla zapletena do mnoha skandálů s vládními zakázkami.

Mezi jeho „klienty“ patřil také český podnikatel Krejčíř, s nímž se i osobně setkal. „Jednou v pátek jsme mu doručili obsílku. Když jsem o hodinu nebo dvě později odcházel, řekl mi: ‚Poslouchej, nejde, aby si mi doručil obsílku a nedal si se mnou braai (jihoafrický výraz pro grilované maso, pozn. red.).‘ Domluvili jsme se, že dorazím za týden. Bohužel, o pár dní později se Krejčíř pokusil utéct ze země, takže, žádný braai,“ vzpomínal pro Rádio 702.

Promluvu s Krejčířem označil jako fascinující. „Lidé jako Radovan jsou v tisku specificky vykreslováni, ale často to jsou velmi inteligentní lidé a je zajímavé slyšet jejich pohled na svět a na život obecně. Všichni se jeví jako okouzlující, ale jejich šarm rychle mizí ve chvíli, kdy se dostanete do konfliktních situací. V té chvíli vidíte jejich temnou stránku,“ doplnil.

Od roku 2016 si Krejčíř v JAR odpykává 35letý trest odnětí svobody mimo jiné za přípravu vraždy, únos, mučení nebo drogové obchody. Z Česka uprchl při policejní razii v roce 2005, od roku 2007 žil v Jihoafrické republice, kde se velmi rychle vypracoval do nejvyšších pater organizovaného zločinu.

V srpnu přišla do České republiky depeše z JAR, že se uprchlý podnikatel Radovan Krejčíř se znovu pokouší o návrat do vlasti.

Tagy: