Nová vyhláška v Chorvatsku. Ve Splitu můžete vyfasovat tisícové pokuty, varuje český diplomat

Moscenicka draga nedaleko města Rijeka

360° 26.5.2023

Chorvatsko bojuje proti neukázněným turistům. Od letošního roku proto platí vyhláška, která se zaměřuje na přestupky proti veřejnému pořádku. Vedoucí konzulárního úseku velvyslanectví ČR v Záhřebu Tomáš Stolina v pořadu 360° na CNN Prima NEWS upozornil, že za přestupky hrozí pokuty až do výše 300 eur, tedy zhruba 7 100 korun. Přiblížil také ceny, které se od minulého léta mohly lehce zvýšit.

Chorvatská vláda chystá zákon o cestovním ruchu. „Spekulace, které se dostávají do veřejného prostoru, nejsou dostatečně obsáhlé, abychom z toho mohli dělat závěry. Je ale zřejmé, že Chorvatsko se dostalo do fáze, kdy ten cestovní ruch trápí místní obyvatele, a musí najít rovnováhu mezi příjmy z cestovního ruchu a komfortem pro vlastní obyvatele,“ řekl vedoucí konzulárního úseku velvyslanectví ČR v Záhřebu Tomáš Stolina a dodal, že zákon by měl dávat pravomoci samosprávám rozhodovat například o počtech hotelů a restaurací, které se budou otevírat v daných samosprávách.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Jak nejlevněji cestovat do Chorvatska. Vyplatí se zvolit vlak, letadlo, či jízdu autem?

Ve Splitu už se ale spousta věcí změnila. „Obyvatelé Splitu vytvářejí tlak na samosprávy a žádají, aby město zasáhlo do veřejného pořádku,“ sdělil Stolina. Na to bude reagovat nová úprava, která vstoupila v platnost 1. 1. 2023 a v létě projde hlavní zkouškou. Bude se týkat přestupků proti veřejnému pořádku.

„To jsou situace, kdy návštěvníci opravdu znečišťují město, koupou se ve fontánách, konzumují alkohol někde v centru. Pokuty od 150 do 300 eur (cca 3 500 až 7 100 korun), které mediálním prostorem rezonují, to jsou vždy maximální hranice. Uvidíme, jak se k tomu výběrčí postaví. Nicméně doporučujeme našim občanům při cestách do zahraničí se vždy předem seznámit s místními vyhláškami,“ popsal Stolina a dodal, že vyhlášky jsou k nalezení například na stránkách zastupitelského úřadu.

Oproti loňsku čekají turisty v Chorvatsku zřejmě vyšší ceny. „Zdražování tady nějakým způsobem probíhá stejně jako v Česku. Na druhou stranu si nemyslím, že je tak dramatické, aby to mohlo odrazovat naše turisty od cesty do zahraničí, respektive Chorvatska,“ uvedl Stolina.

Například cena piva se podle něj může lišit podle toho, kde si ho člověk koupí. „Pivo můžete v Záhřebu koupit od 2,50 eura (cca 60 korun). U pobřeží se dostáváme ke 3 až 3,5 eura (cca 70 až 80 korun). Bude hodně záležet na tom, jak jsou to exponovaná místa. Ve Splitu na pobřeží si umím představit tu cenu i vyšší,“ řekl Stolina.

Tagy:
Chorvatsko ekonomika CNN Prima NEWS cestovní ruch Split peníze Záhřeb Česko 360° veřejný pořádek Tomáš Stolina