V Česku řádí epidemie chřipky. Počet pacientů prudce stoupá, hlásí SZÚ

Přichází podzimní vlna respiračních onemocnění

Nárůst respiračních onemocnění

Počty nemocných chřipkou a dalšími akutními respiračními infekcemi stouply za předchozí týden o více než pětinu, je jich 1 750 na 100 tisíc obyvatel. Podle Státního zdravotního ústavu (SZÚ) jde při pohledu na celostátní čísla o epidemii, nejvyšší nemocnost je v Jihomoravském a Karlovarském kraji a na Vysočině, informoval ústav v tiskové zprávě.

„Nemocnost akutními respiračními infekcemi v ČR ve čtvrtém kalendářním týdnu roku 2024 dosáhla úrovně 1 750 nemocných na 100 000 osob, což je vzestup o 22,2 procenta oproti minulému týdnu. Nárůst je evidován ve všech krajích i všech věkových skupinách,“ uvedl vedoucí Oddělení epidemiologie infekčních nemocí SZÚ Jan Kynčl.

ČTĚTE TAKÉ: Přelomový objev může zásadně ovlivnit boj s rakovinou. Změníme pravidla hry, věří vědci

Podle informací profilu Hygienické služby ČR na sociální síti X, který spravuje ministerstvo zdravotnictví, nebylo zatím hodnoty pro epidemický práh dosaženo ve všech krajích.

O epidemii akutních respiračních infekcí odborníci hovoří, pokud nemocnost přesáhne 1 600 až 1 700 nemocných na 100 tisíc obyvatel. SZÚ posuzuje případy přepočtené na celkový počet obyvatel ČR, krajské hygienické stanice na jednotlivé kraje. „Z lokálního hlediska lze epidemiologickou situaci v některých krajích ČR hodnotit jako rozvíjející se epidemii,“ uvedl mluvčí ministerstva zahraničí Ondřej Jakob. Jde o kraje Karlovarský, Liberecký, Jihomoravský, Moravskoslezský a Vysočinu.

Dominantním původcem akutních infekcích je podle Kynčla v současné době chřipka, od předchozího týdne přibylo lidí s chřipkovými příznaky o 75 procent při přepočtu na 100 tisíc obyvatel. Nejvyšší nemocnost je podle ministerstva u malých dětí ve věku do pěti let, nejnižší u seniorů nad 65 let. Nejvyšší nárůst nemocnosti lékaři zaznamenali podle Jakoba mezi dětmi ve věku 6 až 14 let, kde se zvýšila o více než 25 procent.

„V rámci aktivního hlášení závažných případů respiračních infekcí bylo v aktuální chřipkové sezoně do 26. 1. 2024 hlášeno celkem 90 klinicky závažných případů chřipkové infekce vyžadující hospitalizaci v režimu intenzivní péče, z nichž 18 osob infekci podlehlo,“ sdělil SZÚ v tiskové zprávě.

Naopak od přelomu roku klesá počet pozitivně testovaných na covid. Od předchozího týdne se jejich počet snížil zhruba o pětinu na 11 případů na 100 tisíc obyvatel. V nemocnicích bylo podle dat ministerstva zdravotnictví 78 pozitivně testovaných, osm pacientů bylo na jednotce intenzivní péče.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Chřipka zastínila covid. Počet nemocných raketově roste, v jakých skupinách nejvíce?

Tagy: