Světoví státníci: Gorbačov byl chytrý a odhodlaný politik. Co vzkázal Putin?

Michail Gorbačov na snímku z roku 2017.

Zemřel Michail Gorbačov

Smrt bývalého nejvyššího představitele Sovětského svazu Michaila Sergejeviče Gorbačova komentovali nejrůznějšími kanály vedle českých politiků také zahraniční státníci. Zatímco britský premiér Boris Johnson nebo slovenská prezidentka Zuzana Čaputová přišli s konkrétním vzkazem, Vladimir Putin byl spíše zdrženlivý. Ostře se pak vyjádřil bývalý ředitel v Rusku zakázané německé nadace.

„Vladimir Putin vyjadřuje hlubokou soustrast s úmrtím Michaila Gorbačova, ráno pošle rodině a blízkým kondolenční telegram,“ citovala agentura TASS z vyjádření mluvčího Kremlu Dmitrije Peskova. „Vryl se do paměti pro svůj sen, upřímnost a touhu změnit svět. Byl to jeden z nejchytřejších politiků té doby, hodně přispěl k ukončení takzvané studené války,“ dodal bývalý šéf protokolu Kremlu Vladimir Ševčenko.

Americký prezident Biden označil Gorbačova za vzácného lídra, jehož odvážné kroky učinily svět bezpečnějším a milionům lidí přinesly větší svobodu.

Gorbačov zemřel v úterý ve věku 91 let. Politik, který se podílel na ukončení studené války a odvrácení hrozby jaderného konfliktu, byl ale ve své zemi obviňován z rozpadu Sovětského svazu a jeho ústupu z pozice jedné ze dvou tehdejších světových supervelmocí. Držitel Nobelovy ceny míru byl jednou z nejvýznamnějších politických osobností druhé poloviny 20. století.

Jeho dědictví se nezapomene

„Zpráva o smrti mě zarmoutila. Vždy jsem obdivoval jeho odvahu a čestnost, s níž dovedl studenou válku k mírovému konci. V době Putinovy agrese na Ukrajině zůstává jeho neúnavné odhodlání otevřít sovětskou společnost příkladem pro nás všechny,“ přemítal na sociálních sítích končící britský premiér Boris Johnson.

Podle předsedkyně Evropské komise Ursuly von der Leyenové byl Gorbačov důvěryhodným a uznávaným vůdcem. „Sehrál klíčovou roli při ukončení studené války a svržení železné opony. To otevřelo cestu svobodné Evropě. Toto jedno dědictví nezapomeneme,“ zdůraznila na Twitteru.

I slovenská prezidentka Zuzana Čaputová připomněla Gorbačovův podíl na konci studené války. „Věřil v lepší Rusko, než vidíme dnes,“ rýpla si do současného Kremlu kvůli válce na Ukrajině.

Ostrý vzkaz vyslal Sergej Sulenny, bývalý ředitel německé Nadace Heinricha Bölla propojené s politickou stranou zelených Bündnis 90/Die Grünen. V Rusku je od května 2022 nadace nežádoucí.

„Byl to zločinec, který nařídil násilně potlačit pokojné protesty v Rize, Vilniusu, Tbilisi, Alma-Atě a dalších městech. Na Západě mu fandili, protože Západ se nestaral o mrtvé Kazachy nebo Litevce. Škoda, že nebyl nikdy souzen,“ ohradil se na sociálních sítích Sulenny.

Generální tajemník OSN António Guterres přijal zprávu o smrti Gorbačova s hlubokým zármutkem. „Byl to jedinečný státník, který změnil běh dějin. Více než kdokoli jiný se zasloužil o mírové ukončení studené války. Svět ztratil významného globálního lídra, angažovaného multilateralistu a neúnavného zastánce míru,“ uvedl na Twitteru.

Gorbačov zahájil po nástupu do čela sovětských komunistů v roce 1985 změny, které měly reformovat komunistický systém a dodat tehdejšímu sovětskému impériu novou sílu. Opak se ale stal pravdou. Sovětský svaz se rozpadl a komunistický systém se zhroutil. Gorbačov až později přiznal, že reformovat ani nešel.

Jako šéf komunistické strany, a tedy i celého SSSR, se zasloužil o konec studené války, pád železné opony i rozpad impéria. Byl i prvním a zároveň posledním prezidentem Sovětského svazu. Do nově zřízené funkce byl zvolen 14. března 1990. Jeho prezidentství však trvalo jen krátce, z funkce odstoupil 25. prosince 1991 těsně před zánikem SSSR.

Tagy: