Čím dál více dětí je obézních. Odborníci viní pandemii, rodiče, školy i stát

Děti tloustnou

V Česku přibývá dětí s nadváhou a obezita se v tuzemsku stává velmi častým problémem. Podle odborníků za to nemůže jen pandemie koronaviru, ale také rodiče, školy či stát. Lékaři tvrdí, že pokud se děti nezačnou více hýbat, mohou se už v nízkém věku potýkat se zdravotními problémy, a to včetně těch psychických.

Podle údajů Světové zdravotnické organizace má v Česku téměř 28 procent dětí nadváhu a 10 procent je dokonce obézních. Částečně za to může covid.

„Všichni snížili běžnou pohybovou aktivitu přibližně o 30 až 40 procent. O 100 procent jsme omezili sportování. Některé děti tak přibraly, další ztratily aktivní tělesnou hmotu a částečně ji nahradily tukem,“ konstatuje vedoucí obezitologického centra Všeobecná fakultní nemocnice v Praze Martin Matoulek.

Že se u dětí snížil objem spontánní pohybové aktivity, si myslí i fyzioterapeut Pavel Kolář. „Je důležité je přitáhnout na hřiště a rozvíjet určité koordinační schopnosti. Zkrátka zvyšovat tělesnou zdatnost i u dětí, které mají minimálně pohybové aktivity,“ uvedl.

Na zmíněný problém upozorňují i učitelé. „Děti jsou zvyklé na to, že spoustu věci dělat nemusí. Mají možnost úniku – odpojit se, vypnout se, nezúčastnit se. Některé nezvládnou základní cviky jako kotoul vpřed, vzad, letmo,“ zmiňuje učitel tělocviku na základní škole Filip Řehulka.

Lékaři i trenéři se shodují, že ke sportu a zdravému stravování by děti měli vést především rodiče. „Tlustí rodiče mají podobné návyky jako děti. Ty opisují vzory. Pokud rodiče nejdou příkladem, dítě se bude vyvíjet v jejich šlépějích,“ varuje Matoulek.

Někteří odborníci viní ze současné situace i stát. „Čísla jsou alarmující. Myslím si, že trošku pokulhává role státu. Očekával bych, že se právě u dětí budeme koncentrovat na to, abychom předcházeli civilizačním chorobám a obezitě,“ říká Přemysl Chaloupka, ředitel Nadace Sport2Life.

Podle ní 60 procent dětí tráví u počítače více než dvě hodiny denně a 15 procent z nich není zapojeno do žádného druhu fyzické aktivity. S nadváhou i obezitou se pojí riziko cukrovky, vysokého tlaku či kloubních potíží.

Tagy: