Smrtelná past u cesty: Liščátko si z betonové jámy zakňouralo o pomoc, srnče nepřežilo

Ochránci zvířat upozorňují na množství nezabezpečených melioračních šachet na polích a loukách, ze kterých se stávají smrtelné pasti pro zvířata. Z jedné takové nedávno zachránili mládě lišky.

Pracovníci záchranné stanice vytáhli z betonové jámy liščí mládě

Ochránci zvířat upozorňují na velké množství nezabezpečených melioračních šachet na polích a loukách, ze kterých se stávají smrtelné pasti. Z jedné takové betonové jámy zachránci naposledy vytáhli liščí mládě, které mělo štěstí, že jeho naříkání slyšeli kolemjdoucí turisté. Snadno do nich však může spadnout kromě menších živočichů i malé dítě.

„Volaly nám dvě turistky, které šly po cestě, že nedaleko je nebezpečná skruž. Slyšely liščátko, jak tam naříká,“ líčila pro CNN Prima NEWS Ivana Hancvenclová, vedoucí záchranné stanice Archa v Liberci. Následně zašla do jednoho z kotců, kde za dřevěnou boudou vylovila vystrašenou chlupatou kuličku.

Liščí mládě čeká zdravotní prohlídka. „Vypadá dobře, asi tam nebylo dlouho. Mělo obrovské štěstí. Kdyby okolo nikdo nešel, už by asi bylo touto dobou mrtvé,“ mínila zkušená zachránkyně zvířat. Když lezla po žebříku pro liščátko, našla na dně i ostatky srnčího mláděte. To už štěstí nemělo. „Ve většině případů se na ně bohužel nepřijde,“ dodává vedoucí stanice.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Lidé je týrali a nestarali se, psí seniory nechtějí ani útulky. Organizace prosí o pomoc

Z nejrůznějších jam a melioračních šachet loví zvířata v nouzi poměrně často. „Nejčastěji tam padají srnčata, ale kolegyně vytahovala z obdobné meliorační šachty i jezevce,“ vyprávěla. Záchranáři pro tyto díry mají pojem – civilizační past. Ohrožená přitom nejsou jen zvířata. „Kolegyni tam jednou na procházce spadlo malé dítě. Někdy je jáma viditelná opravdu až na poslední chvíli,“ upozorňuje Hancvenclová.

Zvíře nemá šanci

To je i případ betonové šachty, která je zhruba čtyři metry od značené turistické trasy, ve vysoké trávě ale z cesty není vůbec vidět. Meliorační šachty bývají na polích a loukách a slouží ke snadnějšímu přístupu k odvodňovacímu systému. Velmi často jsou zpevněné betonovými skružemi, které mají hladké stěny. Zvíře nemá šanci se po nich vydrápat. Podle stavebního zákona mají být zabezpečené, třeba víkem.

ČTĚTE TAKÉ: Nenoste nám malé zajíčky. Hodinu po porodu jsou samostatní, apelují ochránci zvířat na lidi

„Víko brání tomu, aby docházelo k pádu zvířat nebo osob do toho prostoru. Pokud tam chybí, tak vlastník stavby nehospodaří správně a měl by závadu napravit,“ sdělil redakci Jaroslav Rašín, vedoucí odboru životního prostředí libereckého magistrátu. Tamní úředníci nyní budou zjišťovat, komu šachta patří – ne vždy to bývá přímo majitel pozemku. Za porušení předpisů mohou uložit pokutu až v řádu statisíců.

Liščí mládě teď zůstane v záchranné stanici. „Má tady naštěstí dalšího parťáka, lišče, které se našlo u mrtvé mámy. Doufáme, že spolu zdivočí natolik, aby byla schopná vrátit se do volné přírody,“ doplnila vedoucí záchranné stanice Archa. Zpátky v lese by vytažené lišče mohlo být už za pár měsíců.

Tagy: