Cizinka pracovala v Česku od roku 1996 bez jediné absence. Po léčbě rakoviny živoří

Paní Lyudmyla Pavlyuk se nachází v obtížné životní situaci.

Invalidní Ukrajinka živoří

Ukrajinka Lyudmyla Pavlyuk dlouhodobě žije a pracuje v České republice. Nyní se ale nachází v tíživé životní situaci. Těžká choroba na ní zanechala vážné a trvalé následky, nyní proto pobírá invalidní důchod. Ten je ale příliš nízký, než aby ji dokázal rozumně uživit. Ministerstvo zdravotnictví jí radí obrátit se na úřady a požádat i o jiné formy podpory.

Osmačtyřicetiletá samoživitelka žije a pracovala v Česku nepřetržitě od roku 1996 – podle jejích slov bez jediné zdravotní absence. Před šesti lety ale vážně onemocněla. Diagnóza nebyla příliš přívětivá, diagnostikovali jí rakovinu tlustého střeva. „I když u mě zjistili, že mám zhoubný nádor, tak jsem chodila do posledního dne. Neměla jsem sílu, ale stejně jsem chodila,“ svěřila se štábu CNN Prima NEWS Lyudmyla Pavlyuk.

Ačkoliv jí šlo o život, musela splácet hypotéku a živit dospívajícího syna. V mezičase podstoupila operace a chemoterapie, což na ní zanechalo následky. Doživotně musí nosit inkontinenční pomůcky, trpí neuropatií, zpomalenou funkcí štítné žlázy, silnými bolestmi a třesy.

Vtom ale přišla další rána – na invalidní důchod jí vyměřili jen něco okolo 4,5 tisíce korun. Pro paní Pavlyuk to byl velký šok.

„To je tak nespravedlivé. Od roku 1996 jsem neustále pracovala, nikdy nebyla nemocná ani na neschopence. A aby mi byl vyměřen tak malý invalidní důchod? Jak může člověk přežít?“ ptala se žena. Odvoláním dosáhla uznání třetího stupně invalidity a příspěvku na péči 880 korun, což je ale stále málo na důstojný život.

Podle ministerstva práce a sociálních věcí může zkusit požádat o další nepojistné sociální dávky. „Příspěvek na bydlení, dále příspěvek v hmotné nouzi, nabízí se také mimořádná okamžitá pomoc,“ jmenuje potenciální možnosti mluvčí ministerstva práce a sociálních věcí Eva Davidová. Prvních devět let se paní Pavlyuk do výpočtu důchodu nezapočítává, protože neměla v České republice trvalý, ale jen dlouhodobý pobyt.

Problémem je i skutečnost, že smlouva o sociálním zabezpečení mezi ČR a Ukrajinou platí až od roku 2003. „Trvalý pobyt byl k tomuto datu na Ukrajině, a to znamená, že k hodnocení všech pojistných dob byla v tuto chvíli Ukrajina,“ dodala Davidová redakci CNN Prima NEWS.

Řešením pro paní Pavlyuk je proto obrátit se na Ukrajinu a v Česku na úřad práce. Tam jí s dalšími možnostmi poradí a pomohou žádosti vyplnit.

Tagy: