Vědci upozorňují na přítomnost takzvaných „věčných chemikálií“ v pitné vodě. Studie ukázala, že více než 99 procent balené vody pocházející z 15 zemí světa obsahuje tyto škodlivé látky, které mohou negativně ovlivnit zdraví lidí.
Výzkumníci pracovali se vzorky vody z Evropy, Asie, Severní Ameriky a Austrálie. Zatímco koncentrace PFAS (někdy též označovaných jako věčné chemikálie) se v jednotlivých zemích lišily, vyšší hodnoty byly zaznamenány především u minerální vody ve srovnání s vodou upravovanou. „Naše výsledky poukazují na to, že i když většina vzorků splňuje současné zdravotní limity, je nutné provádět důkladné monitorování a regulaci, aby se ochránilo veřejné zdraví,“ poznamenal vedoucí studie Stuart Harrad.
ČTĚTE TAKÉ: Coca-Cola stahuje z obchodů 26 milionů lahví. Varuje před „kovovými částicemi“ v nápojích
Problémy se vyskytly i u vody z vodovodů. Vědci proto zdůrazňují, že informovanost spotřebitelů o přítomnosti PFAS je klíčová pro zlepšení kvality pitné vody a ochranu zdraví. Jak upozorňuje další z autorů studie, profesor Yi Zheng, „větší povědomí o těchto látkách může vést k lepším rozhodnutím spotřebitelů a podpoře používání účinných metod čištění vody.“
Množství těchto chemikálií v pitné vodě je podle odborníků možné snížit prostřednictvím jednoduchých úprav, jako je filtrování nebo vaření. „Filtrace pomocí aktivního uhlí nebo převaření vody dokáže odstranit až 90 procent těchto látek,“ uvedl profesor Harrad.
Co jsou „věčné chemikálie“?
„Věčné chemikálie“ se běžně nacházejí v průmyslových výrobcích, jako jsou nepřilnavé kuchyňské nádobí, pesticidy a kosmetika. V přírodě mohou přetrvávat stovky let, jelikož se přirozeně nerozkládají, informoval deník The Independent.
Mohou se také hromadit v lidském těle a působit závažné zdravotní komplikace. Mezi rizika patří zvýšené hladiny cholesterolu, poruchy imunitního systému, problémy s reprodukcí a dokonce zvýšené riziko některých druhů rakoviny, stojí na webu Státního zdravotního ústavu.
MOHLO VÁM UNIKNOUT: Vánoční cukroví zdraží, na vině jsou ceny surovin. Ekonomové radí, kdy na pečení nakoupit