Planeta se otepluje dvakrát rychleji, varuje OSN. Čas vypršel, organizace ukázala viníky

Členské státy OSN musí neprodleně zpřísnit svou klimatickou politiku, planeta se totiž podle Spojených národů řítí do pořádného průšvihu. Vyplývá to ze zprávy Programu OSN pro životní prostředí (UNEP) vydané ve čtvrtek. Pokud nedojde k zásadním změnám, očekává se dvakrát vyšší oteplení planety, než se původně předpokládalo. Dramatický nárůst bude mít podle OSN vážné dopady na lidské životy i celosvětovou ekonomiku. Na většině emisí se přitom podílí státy G20.

Státy se Pařížskou dohodou zavázaly k udržení oteplování planety pod 2 °C, ideálně do 1,5 °C ve srovnání s předindustriálním obdobím. Například členské státy Evropské unie včetně Česka mají společný cíl snížit do roku 2030 emise skleníkových plynů o nejméně 40 procent oproti roku 1990. Nyní však zpráva UNEP ukázala, že tyto plány zřejmě stačit nebudou.

ČTĚTE TAKÉ: Na Indii se žene cyklón Dana. Nejlidnatější země světa evakuuje 1,5 milionu obyvatel

Pokud by státy plnily všechny současné závazky, globální oteplení by během tohoto století dosáhlo až 2,6 °C. Mnozí z nich však tyto cíle nedodržují. V případě, že by pokračovaly ve stávající politice, planeta by mohla být až o 3,1 °C teplejší.

„Mezi rostoucími emisemi a stále častějšími a intenzivnějšími klimatickými katastrofami je přímá souvislost,“ okomentoval zprávu generální tajemník OSN António Guterres. „Lidé na celém světě za to platí vysokou cenu. Rekordní emise znamenají rekordní teplotu moře a s tím spojené monstrózní hurikány. Extrémní vedra mění lesy v troud a města v sauny. Rekordní deště vedou k potopě světa,“ vyjmenoval.

Aby se oteplování planety drželo pod 2 °C, jak deklaruje Pařížská dohoda, státy musí klimatickou politiku zpřísnit, apeluje OSN. Emise musí do roku 2030 klesnout o 28 procent a do roku 2035 o 37 procent oproti roku 2019.

Čas vypršel?

Pokud státy nezačnou jednat hned, situace se zhorší. Emise skleníkových plynů dosáhly v roce 2023 rekordní úrovně – 57,1 miliardy tun oxidu uhličitého (CO2). Aby udržely globální oteplování pod 1,5 °C, emise by měly každoročně klesnout o 7,5 procenta až do roku 2035. Pro udržení oteplení pod 2 °C stačí snížení o 4 procenta ročně.

Na většině emisí skleníkových plynů světa se podílí státy G20, upozorňuje zpráva UNEP. V minulém roce pocházelo od členů skupiny až 77 procent emisí. V řešení krize by proto podle zástupců programu měly země skupiny sehrát hlavní roli. Namísto toho však někteří nejsou schopni plnit současné závazky.

„Hrajeme si s ohněm. Už nelze hrát o čas. Ten už vypršel,“ varoval Guterres. Členské státy vyzval, aby v politice klimatu neprodleně nastavily ambicióznější cíle. Přehodnocením plánů se mají jejich zástupci zabývat na nadcházející klimatické konferenci COP29, která začne v listopadu v Ázerbájdžánu.

Výsledky by pak měly předložit začátkem příštího roku na klimatickém summitu COP30 v Brazílii. „Potřebujeme globální mobilizaci, jakou jsme ještě nezažili, a to okamžitě,“ uvedla Inger Andersen, výkonná ředitelka UNEP.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Co bude s lidmi, kteří zůstali po povodních bez domova? Řešením jsou i mobilními domy

Tagy: