Letecké neštěstí v Nepálu. Stroj se zřítil krátce po startu, na místě jsou mrtví

Trosky z nepálského letadla, které minulo ranvej, zřítilo se a začalo hořet.

Tragická letecká nehoda v Nepálu

Celkem 18 obětí si vyžádalo letecké neštěstí, k němuž došlo v nepálském Káthmándú. Podle agentury Reuters se stroj zřítil krátce po startu a po dopadu začal hořet, ukazuje video. Havárii přežil pouze pilot, který vyvázl se zraněním očí. Mezinárodní letiště Tribhuvan bylo po nehodě uzavřeno a na místě zasahují záchranné týmy a hasiči. Oheň se už podařilo dostat pod kontrolu.

Letadlo nepálské společnosti Saurya mířilo do letoviska Pokhara, druhého největšího města v Nepálu, asi 200 kilometrů severozápadně od Káthmándú. Na palubě bylo podle agentury AP kromě dvoučlenné posádky 17 techniků, kteří mířili do Pokhary zajistit servisní práce. Letadlo se krátce po startu zřítilo do strouhy na okraji rýžového pole a začalo hořet. Přesné okolnosti zatím zůstávají nejasné.

V Káthmándú je nyní monzunové období. V době nehody nepršelo, v hlavním městě ovšem byla nízká viditelnost, uvedl zmíněný zdroj.

VIDEO zachycující místo neštěstí

V Nepálu dochází v průměru k jednomu leteckému neštěstí ročně. Od roku 2010 se v této himálajské destinaci stalo nejméně 12 leteckých nehod se smrtelnými následky, včetně té středeční.

ČTĚTE TAKÉ: Tragédie na nádraží v Sydney. Kočárek sjel pod přijíždějící vlak. Otec se zachoval jako hrdina

V lednu 2023 došlo k tragické nehodě, když se let společnosti Yeti Airlines zřítil nedaleko města Pokhara. O život přišlo všech 72 osob na palubě. V roce 2022 se zřítilo letadlo společnosti Tara Air, přičemž zahynulo všech 22 osob na palubě.

V roce 2018 došlo poblíž mezinárodního letiště Tribhuvan v Káthmándú k tragické nehodě letu společnosti US-Bangla Airlines. Při nouzovém přistání zahynulo 51 osob, zatímco 20 dalších utrpělo vážná zranění.

Nepálská letecká společnost Saurya má ve své flotile letadla typu CRJ-200, která vyrábí kanadská společnost Bombardier. Mezi nejtragičtější havárie letounu tohoto typu v posledních desetiletích patří zřícení letadla společnosti China Eastern do zamrzlého jezera na severu Číny, které si v listopadu 2004 vyžádalo životy 54 lidí. V lednu 2013 při zřícení letadla kazašské společnosti SCAT zahynulo poblíž města Almaty 21 lidí.

V Nepálu před několika lety havaroval i letoun českého původu. V dubnu 2019 nedaleko hory Mount Everest narazilo do zaparkované helikoptéry letadlo L-410, které bylo vyvinuto ještě v době Československa a dodnes ho vyrábí závod Aircraft Industries v Kunovicích. Neštěstí, za které mohla chyba pilotů, si tehdy vyžádalo tři oběti na životech.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Tři děti a pět dospělých bylo zraněno při hromadné nehodě u Slavkova. Zasahoval vrtulník

Tagy:
požár dopravní nehoda Nepál přistání letecká nehoda Káthmándú katastrofy, nehody a mimořádné události nehody a mimořádné události