Smrtící „zombie“ droga z lidských kostí nutí závislé vykrádat hroby. Africká země si neví rady

Stav nouze vyhlásila západoafrická země Sierra Leone kvůli šíření psychoaktivní drogy, jejíž hlavní složkou je výtažek z lidských kostí. Policisté dokonce musí hlídat hřbitovy, aby zabránili vykrádání míst posledního odpočinku. Uživatelé se totiž neštítí získávat kosti ani tímto způsobem. Píše o tom web Daily Mail.

Zemi dlouhodobě trápí raketový vzestup drogy s názvem kush. Ta se vyrábí z toxických látek, bylin, konopí a dezinfekčních látek. Důležitou příměsí je však prášek z rozemletých lidských kostí, který obsahuje síru zesilující účinky, připomíná web Daily Mail.

K TÉMATU: Katastrofické protržení hráze v Rusku: Voda zaplavila 2400 domů, hladina se bude dál zvedat

Uživatelé tak musí shánět zásadní přísadu nejrůznějšími způsoby. Jedním z nich je i vykrádání hrobů. Právě proto nasadili tamní policisté hlídky u hřbitovů, zvláště v oblasti hlavního města Freetown. Přestože neexistují oficiální statistiky úmrtí spojené s touto látkou, tamní lékaři uvádějí, že v posledních měsících zemřely stovky mladých mužů kvůli selhání organismu. Na vině má být právě kush.

„Naše země čelí existenčnímu ohrožení kvůli smrtícím dopadům užívání drog, jmenovitě nebezpečné syntetické látky kush,“ cituje prohlášení prezidenta západoafrické země Julia Maada Bia web BBC. Hlava státu dodala, že úřady zaznamenávají zvyšující se úmrtnost mezi uživateli silně návykové drogy. Ta se většinou balí do cigaret a inhaluje se.

Mezi lety 2020 a 2023 rovněž prudce vzrostl počet uživatelů, kteří byli hospitalizováni k psychiatrické léčbě závislosti, a to téměř až o 4 tisíce procent. Někteří utratí za látku v přepočtu i 236 korun denně, přičemž průměrný roční plat se v zemi pohybuje kolem 12 tisíc korun.

Ředitel jediného odvykacího zařízení v zemi, primář Abdul Jalloh, uvedl, že prohlášení prezidenta o stavu nouze vnímá jako „zcela správný krok“, který stojí na začátku „celkového řešení problémů s epidemií drogové závislosti“.

Jeden z uživatelů, 25letý Abu Bakar, prozradil, že se musel vzdát snů o kariéře muzikanta, jelikož z něj látka udělala „zombie“. „Kvůli užívání jsem se nedokázal soustředit na studia ani na skládání hudby. Vlastně jsem se nedokázal soustředit vůbec,“ popsal pro web Channel News 24 démonické působení kushe.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Francií otřásá brutální útok, při němž měli zbít dívku žáci kvůli víře

Tagy: