Sledujte RADAR: Do Česka vtrhne zima. Kdy a kde hrozí mráz a desítky centimetrů nového sněhu?

Šumavu zasypal sníh (17. 4. 2024)

Počasí 18.4.2024 (13:19)

Mráz, který může poškodit vzešlou zeleninu nebo kvetoucí ovocné stromy, se v noci na pátek vrátí do Česka. Mrznout ale bude také v noci na neděli a na pondělí. Na horách napadne až 40 centimetrů sněhu, varoval ve čtvrtek Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Pod nulu na části území teploty klesly už v noci ze středy, sněžení na Šumavě zkomplikovalo dopravu.

Do Česka podle meteorologů proudí studený vzduch od severu, mráz v noci na pátek očekávají na většině území. Teploty budou klesat k -2 stupňům Celsia, ve východní polovině území až k -4 stupňům. „Po přechodně teplejší sobotní noci očekáváme další mrazivé noci v neděli 21. dubna a v pondělí 22. dubna,“ uvedl Josef Hanzlík z ČHMÚ.

ČTĚTE TAKÉ: Sněhová kalamita zasáhla Šumavu. Napadlo 10 centimetrů, silničáři museli vyjet s pluhy

Sněžení do Česka přinese tlaková níže postupující v pátek a v sobotu přes Německo a Polsko. V polohách nad 800 metrů nad mořem napadne 15 až 40 centimetrů sněhu. „Sněžit začne v pátek v ranních hodinách, nejvíce sněhu, v maximu až 25 cm, napadne do sobotního rána na jihozápadním návětří Šumavy a hor na severu území. Během sobotního dopoledne přejde sněžení do sněhových přeháněk, které budou v horských oblastech intenzivnější, napadne dalších 10 až 20 cm, nejvíce na severním návětří pohraničních hor,“ popsal Hanzlík. Sněhové přeháňky podle něj budou slábnout a ustávat v sobotu večer a v noci na neděli.

Situaci ve svém kraji můžete sledovat prostřednictvím radaru:

Pozn.: K zobrazení aktuální situace rozklikněte na radaru v pravém horním rohu příslušnou kategorii. Na časové ose ve spodní části si pak zvolte den a hodinu, která vás zajímá.

V noci na čtvrtek mrzlo v místech s jasnou oblohou, tedy v pásu od jižní Moravy po Jeseníky, Krkonoše a Jizerské hory, vyplývá z informací ČHMÚ na sociální síti. Teplota klesla například v Jihlavě na -3 °C, ještě o stupeň méně naměřili ve Velkém Meziříčí na Žďársku a Přibyslavi na Havlíčkobrodsku. Největší mráz hlásí Jizerka na Jablonecku, kde teploměr v noci na čtvrtek ukázal -8 °C.

Počasí jako riziko pro zeleninu a kvetoucí stromy

Jak vysoké riziko představuje počasí nejen pro ovocné stromy, ukazuje web AgroRisk v předpovědi na devět dnů. „Velkou roli hraje to, jak dlouho mráz trvá a kde se kvetoucí stromy nachází. Studený vzduch stéká do nižších poloh a v těchto mrazových kotlinách a za jasných nocí je riziko poškození kvetoucích stromů mrazem vyšší,“ vysvětlila Eva Svobodová, která se v Ústavu výzkumu globální změny Akademie věd ČR zabývá dopadem změny klimatu na agrosystémy.

Zmínila také výsledky celosvětových výzkumů, které se věnovaly mrazovým testům a citlivosti kvetoucích ovocných stromů na nízké teploty. Například mají-li stromy meruněk už nasazené malé plody, jejich poškození se pohybuje na úrovni deseti procent, pokud klesne mráz k -2,2 stupně Celsia a trvá půl hodiny. Devadesátiprocentní poškození způsobuje mráz -3,9 stupně po dobu 30 minut.

Letošní extrémně teplé počasí, které panovalo celý únor, březen a první polovinu dubna, nastartovalo vegetaci rekordně brzy. První květy u velkopavlovické odrůdy meruněk na jižní Moravě byly zaznamenány 11. března. Nyní už je na jižní Moravě prakticky veškeré ovoce včetně jabloní po odkvětu. Ve středních polohách, jako je kraj Vysočina, jsou v polovině dubna stromy v plném květu. Vpády studeného vzduchu přitom hrozí až do poloviny května. Současné chladné počasí začalo v úterý a zatím meteorologové, kteří mají předpověď na devět dnů, nehlásí návrat k vyšším teplotám. Ranní teploty se nadále mohou pohybovat kolem nuly a odpolední nejčastěji kolem deseti stupňů. Podle webu AgroRisk hrozí riziko pomrznutí i v dalších dnech, nejvíce zatím v neděli a v pondělí ráno. Stejně tak AgroRisk varuje, že mrazy mohou poškodit výrazněji i ostatní plodiny v případě, že již vzcházejí – kukuřici a cukrovou řepu či rané brambory, pokud nejsou kryté textilií.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Nejhorší katastrofa za 80 let. Kvůli povodním v Kazachstánu bylo evakuováno sto tisíc lidí

Tagy: