Posun v kauze utýraného mladíka na Svitavsku: Nešlo o usmrcení, ale o vraždu, tvrdí policie

Dům, kde únosci drželi svou oběť.

Obžaloba za únos a utýrání

Kauza únosu a utýrání mladíka na Svitavsku, která před necelým rokem otřásla veřejností, se nejspíše blíží k soudu. Vyšetřovatel podal návrh na obžalobu. Dvěma mužům, původně obviněným z únosu a usmrcení, teď hrozí mnohem přísnější tresty. Policisté jejich jednání překvalifikovali na vraždu.

Dvojice mužů, která předloni v létě unesla 28letého muže a držela ho ve sklepě, kde měl zažívat neskutečné útrapy, je momentálně vazebně stíhána. Policisté je nejprve obvinili jen z únosu a usmrcení. Teď to však vidí jinak a přitvrdili. „Kriminalisté jejich jednání překvalifikovali z trestného činu zbavení osobní svobody s následkem smrti na zvlášť závažný zločin vraždy,“ sdělila policejní mluvčí Markéta Janovská.

ČTĚTE TAKÉ: Brutální mučení a smrt, tělo se ale nenašlo. Policie hledá svědky z domu hrůzy na Svitavsku

Věznitelé by se brzy měli dočkat soudního procesu. „Tento týden jsme na krajské státní zastupitelství v Hradci Králové podali návrh na podání obžaloby dvou mužů,“ dodala Janovská.

Svou oběť měli fyzicky napadat a týrat za pomoci různých nástrojů. Motivem k hrůznému činu byl údajný dluh, který poškozený měl vůči svým věznitelům mít. Týrání nakonec nepřežil. „Jak se k němu chovali, bylo skutečně otřesné. Dlouho jsem neviděl nic takového,“ řekl vedoucí oddělení obecné kriminality pardubické policie Milan Šimek.

V týrání měl vynikat hlavně starší z únosců. Jeho dům podle místních fungoval jako ubytovna pro pochybné lidi.

Každému z obou obviněných mužů hrozí v případě prokázání viny až 20 let vězení, případně až výjimečný trest.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Havel jim dal amnestii a začala krvavá jízda. Muži se vyžívali v rituálních vraždách žen

Tagy: