Covidoví pacienti končí v „jámě“. Lékaři tam ani nechodí, popsala texaská zdravotnice

Zdravotní sestra Lawanna Rivers.

Sestra z přeplněné nemocnice v texaském městě El Paso popisuje hrůzné podmínky covidových pacientů

Zdravotní sestra Lawanna Riversová, která byla přidělena k péči o covidové pacienty v texaském městě El Paso, popsala ve videu hrůzné zacházení s lidmi ve vážném stavu. Podle jejích slov jsou nemocní posíláni do takzvané jámy, kde se již lékaři nesnaží o jejich záchranu a sestry mají omezený počet pokusů o resuscitaci.

Riversová byla v Univerzitním lékařském centru v El Paso necelý měsíc a musela se starat o nejvážnější covidové pacienty v takzvané jámě. Za měsíc jejího působení prý tyto pacienty nenavštívil ani jeden lékař. „To, co jsem zažila v uplynulém měsíci, bylo strašlivé. Řekli mi, že pacienti odsud vyjdou jedině v pytli na mrtvoly,“ popisovala zdravotní sestra v slzách své zážitky.

Podle jejího svědectví se nemocnice vůbec nesnažila o záchranu pacientů, kteří byli do „jámy“ posláni. Zdravotnická zařízení v El Pasu jsou totiž velmi přetížená kvůli přívalu nakažených koronavirem. „Viděla jsem zemřít mnoho lidí, o nichž si myslím, že zemřít nemuseli,“ vypráví sestra v téměř hodinovém videu, které zveřejnila na svém Facebooku 7. listopadu.

Záchrana? Třikrát a dost

V případě zástavy oběhu směly sestry pracující s pacienty v nejvážnějším stavu poskytnout pouze tři kola kardiopulmonální resuscitace, než byl člověk prohlášen za mrtvého. To je oproti běžné praxi zdravotnického personálu výrazné snížení snah o záchranu života, upozornil deník New York Post. „Nepřežil jediný pacient, který měl zástavu oběhu,“ řekla Lawanna Riversová.

Říkali jí VIP pacient. Nebylo nic, co by pro ni neudělali. A hádejte co. Byla jediným nemocným, který se odsud dostal živý.

Ve videu popisuje, že během své poslední noční směny se tak bála, že pacient, o nějž pečovala, bude mít zástavu oběhu, že se celou noc modlila. Zdravotní sestra také obvinila lékaře, že covidové pacienty neléčí dostatečně a že mnozí z nich se dokonce vyhýbají pacientům, kteří bojují s nemocí COVID-19. „Pamatuji si na muže, který hodně krvácel, a já jsem zavolala lékaře, kteří tam byli. Doktor mi řekl, že do těchto covidových pokojů nechodí,“ vypráví traumatizovaná zdravotnice.

Lawanna Riversová také tvrdí, že jedním z pacientů byla lékařova žena a že se jí jediné dostávalo kvalitní péče. „Říkali jí VIP pacient. Nebylo nic, co by pro ni neudělali. A hádejte co. Byla jediným nemocným, který se odsud dostal živý,“ popisuje.

Vyjádření nemocnice k obviněním zdravotní sestry žádala lokální texaská stanice KVIA-TV. Univerzitní lékařské centrum odpovědělo, že nemůže ověřit vše, co Lawanna Riversová popsala. „Sympatizujeme s tisíci zdravotnických pracovníků napříč zemí, na něž tato pandemie uvalila obrovskou fyzickou a emoční zátěž,“ stálo v prohlášení. „Tato sestra byla v Univerzitním lékařském centru pouze krátce, aby pomohla s přívalem covidových pacientů,“ vyjádřila se nemocnice.

V márnici musí pracovat vězni

Texas se minulý týden stal vůbec prvním státem v USA, u nějž počet nakažených koronavirem od začátku pandemie překročil jeden milion. El Paso je přitom jedním z nejhůře postižených měst. Muselo se dokonce uchýlit k využívání pojízdných márnic s tím, jak počet úmrtí na onemocnění COVID-19 exponenciálně rostl.

Provizorní márnice jsou natolik zahlceny mrtvými těly, která čeká pitva, že v nich nově musí pracovat texaští vězni. Ačkoliv běžně pracují zdarma, za práci v márnici si vyžádali kompenzaci. Vydělají si tak dva dolary za hodinu (v přepočtu 44 korun). Jedná se prý o dočasné řešení, než se práce ujme Národní garda.

Na otázku listu Texas Tribune, jak je zabráněno tomu, aby se koronavirus šířil ve věznici, odpovědělo vedení města, že všem měří teplotu a táže se jich na symptomy.

Tagy: