Britové sepsali seznam 11 příznaků rakoviny. Na co si dát pozor, když se necítíte dobře?

Nástup rakoviny se často maskuje za běžné nemoci, jako je chřipka či nachlazení. Britská Národní zdravotní služba proto připravila přehled symptomů, na které si dát pozor.

Podle britské Národní zdravotní služby (NHS) je třeba zbystřit při následujících 11 zdravotních problémech.

1. Kašel, bolest na hrudi a dušnost

Kašel představuje přirozenou reakci těla, která pročišťuje dýchací cesty plic například od hlenu či bakterií, zároveň pomáhá zmírnit podráždění.

ČTĚTE TAKÉ: Rakovina plic ohrožuje i nekuřáky. Vědci upozornili, na jaké příznaky si dát pozor

Většina případů obvykle v průběhu několika týdnů spontánně odezní, pokud však kašel přetrvává přes tři týdny, doporučuje NHS kontaktovat lékaře. Příznaky, jako dušnost nebo bolest na hrudi, mohou být známkou zápalu plic, často však figurují i u pacientů s rakovinou plic.

2. Změny ve vyprazdňování

Změny ve vyprazdňování jsou mnohdy velmi nepříjemné, jejich sledování a definice příčiny však může být důležité. Podle výzkumu lékárny Pilulka je rakovina tlustého střeva a konečníku druhým nejčastějším onkologickým onemocněním v Česku. Mezi hlavní změny, na které si dát pozor, patří bolest žaludku, krev ve stolici nebo průjem či zácpa bez zjevného důvodu.

3. Nadýmání

Nadýmání patří mezi nejčastější příznaky rakoviny vaječníků, spolu s tlakem v břiše, bolestí v oblasti břicha či pánve nebo častým močením. Alarmující by příznaky měly být, pokud trvají tři týdny a déle.

4. Krvácení

Nevysvětlitelné krvácení vždy stojí za návštěvu lékaře. V nejhorších případech může znamenat například rakovinu tlustého střeva nebo dělohy. Vyhledat odbornou pomoc je třeba při zaznamenání krve v moči, krvácení z konečníku, při kašli či zvracení, vaginálním krvácení mezi menstruacemi nebo rok či déle po menopauze.

5. Bulky

Nalezení nové bulky na těle ještě nemusí nutně znamenat nejhorší. I přesto se vyplatí obezřetnost. Podle NHS nejsou měkké bulky až tak závažné – jsou umístěny v tukové vrstvě kůže a mohou se po dotyku pohybovat a měnit tvar. Zpozornět by ale měli lidé při tvorbě bulek, které jsou velké, tvrdé, bezbolestné na dotek a v průběhu týdnů a měsíců neustále rostou. Objevit se mohou i na krku, rukou či nohou. Je důležité pravidelně kontrolovat prsa, podpaží, třísla a varlata.

6. Znaménka

Také v případě mateřských znamének je důležité hlídat hlavně ta, která se časem mění. Zatímco běžná mají většinou oválný tvar a jednotnou barvu, riziková bývají znaménka měnící tvar nebo barvu. Pokud tmavnou, svědí, krvácí nebo vystupují z kůže, může se jednat o melanomy, vážný typ rakoviny kůže.

7. Nevysvětlitelná ztráta hmotnosti

Vyhledat doktora by měli lidé i v případě, že za poslední měsíce hodně zhubli, aniž by zásadně měnili stravovací návyky, cvičební program či čelili významnému stresu. Nemoc může způsobit nechuť k jídlu nebo pocit neustálé sytosti. Hubnutí bývá zaznamenáváno u lidí s rakovinou plic, jícnu, žaludku a slinivky břišní.

8. Bolest břicha nebo zad

Zanedbávat by se neměly ani bolesti břicha nebo zad, i když se jedná o velmi časté problémy, které nemusí hned znamenat rakovinu. Příčinou bolesti totiž mohou být nádory žaludku, tlustého střeva a konečníku. Ty často způsobují bolest tupou a nepřetržitou či krátkodobou, avšak ostrou a neustále se vracející.

9. Poruchy trávení a pálení žáhy

Některé druhy rakoviny mohou způsobit zažívací potíže nebo pálení žáhy a reflux kyseliny. Nejčastěji se projeví jako pálení na hrudi, častější říhání a škytání. Pokud není jasný důvod, je třeba vyhledat lékaře.

10. Svědivá nebo žlutá kůže

NHS doporučuje kontaktovat lékaře také v případě dlouhodobého svědění a zežloutnutí kůže a očního bělma. Žloutenka nastává při nahromadění žluči v krevním oběhu. Žluté pigmenty se potom projeví na kůži a způsobují svědění. Rovněž moč může vypadat tmavší než obvykle.

Existuje několik možných příčin, jako jsou žlučové kameny, infekce nebo určité typy rakoviny, například slinivky břišní, žlučníku nebo jater. Je vhodné konzultovat s lékařem, pokud se vyskytnou tyto symptomy, aby bylo možné provést důkladné vyšetření a zahájit případnou léčbu.

11. Pocit únavy a nevolnost

U některých druhů rakoviny může být obtížnější identifikovat příznaky. I pocity únavy a nevolnosti mohou signalizovat vážnější diagnózu. NHS doporučuje promluvit si s lékařem při dlouhotrvající nevysvětlitelné únavě.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Revmatem trpí až půl milionu Čechů. Od bolesti ulevuje cvičení, motivaci přináší nový kurz

Tagy: