ČNB: Další zdražení plynu přijde na podzim. Návrat cen do normálu nehrozí ani za pět let

Plynovod Nord Stream 1, který vede ruský plyn do Evropy.

Cena zemního plynu na středoevropské burze se během několika dní po ruské invazi na Ukrajinu téměř zdvojnásobila. Přestože dodávky komodity z Ruska do Evropské unie nebyly prakticky nijak narušeny. Podle České národní banky se můžeme během nadcházejících měsíců těšit na mírné zlevnění. Od drahého plynu si ale neodpočineme na dlouho.

Bezprostředně po skončení topné sezony přijde zlevnění zemního plynu asi o dvacet procent. Ale už ve druhé polovině roku se cena plynu na burze začne opět zvedat. Kulminovat by měla na přelomu let 2022 a 2023 a podstatnějšího zlevnění bychom se měli dočkat nejdříve na jaře příštího roku.

Vyplývá to z aktuálního Globálního ekonomického výhledu, který vydala Česká národní banka. „Dle tržních kontraktů by ale k výraznějšímu poklesu mělo dojít až na začátku příštího roku, přičemž návrat k úrovním, běžným v minulé dekádě, se neočekává ani v horizontu dalších pěti let,“ uvádí centrální banka ve zmíněném dokumentu.

Ropa nepůjde pod 80 dolarů

Cena zemního plynu se v roce 2023 nedostane pod úroveň, na které se ocitla v posledním čtvrtletí roku 2021. To odpovídá přibližně 60 eurům za megawatthodinu, přičemž ještě začátkem března 2021 se plyn na středoevropské burze obchodoval za 17 eur za megawatthodinu. Současná cena se pohybuje na více než pětinásobku této hodnoty.

Česká národní banka také odhaduje, jak se budou vyvíjet ceny ropy. Barel typu brent se aktuálně obchoduje kolem 108 dolarů, americká ropa WTI je pak o několik dolarů lacinější. Podle tuzemské cedulové banky nás až do konce roku 2023 čeká mírný, leč setrvalý pokles ceny černého zlata, leč ani v tomto případě se nemůžeme těšit na méně než 80 dolarů za barel.

Obilí zůstane drahé

Cenový návrat do doby před ruskou invazí na Ukrajinu, či dokonce před covidem, nás nečeká ani v případě potravin. Pšenice, kukuřice, rýže nebo sója zůstanou i přes mírné zlevnění v průběhu letošního a příštího roku o 40 až 80 procent vyšší, než bylo zvykem ještě předloni na podzim. Nejvyšší cenu si udrží právě pšenice, která bude podle ČNB stát ještě na konci roku 2023 asi dvakrát více než v polovině roku 2020.

Podobný vývoj bychom měli očekávat také v případě vepřového nebo hovězího masa s tím, že u vepřového přijdou výraznější cenové výkyvy. Pouze u bavlny lze počítat s určitým návratem ceny na, či dokonce mírně pod předválečnou úroveň.

Tagy: