Na drahé hypotéky dosahují i mladí lidé. Letos se objem úvěrů dostane na předcovidovou úroveň

Sazby u hypoték by se měly do konce roku pohnout

Summit stavebního rozvoje

I když se často hovoří o nedostupném bydlení pro mladé, část z nich na vlastní nemovitost dosáhne. Vyplývá to z dat ČSOB, která byla prezentována na Summitu stavebního rozvoje. Polovina jejich klientů jsou totiž lidé pod 36 let věku. Počet lidí s hypotékou poroste i v letošním roce, protože se očekává vyšší zájem o půjčky na bydlení. A to kvůli snižujícím se základním úrokovým sazbám.

Na Summitu stavebního rozvoje byly hypotéky jedním z hlavních témat. Důvodem je, že v posledních dvou letech nebyl o půjčky na bydlení zájem kvůli vysokým základním úrokovým sazbám. Ty ale klesají a aktuálně činí 4,25 procenta. Analýza ČSOB odhaduje, že letos by i kvůli nižším sazbám mohl celkový objem poskytnutých hypoték dosáhnout výše 270 miliard korun (v posledním předcovidovém roce 2019 činil objem nově poskytnutých hypoték podle České národní banky 162 miliard korun).

ČTĚTE TAKÉ: Bartoš byl mizerný ministr, řekl Zeman. Fiala je ale zbabělec, ani já takhle nikdy nejednal

Podle ředitele Hypoteční banky a ČSOB Stavební spořitelny Martina Vaška se jedná o velmi pozitivní zprávu. „Věřím, že tento trend bude pokračovat v následujících letech. Tyto peníze totiž nejsou jen na pořízení bydlení či jeho výstavbu. Hypotéky pomáhají i s totálními rekonstrukcemi,“ řekl Vašek. „Trh je tedy zpátky. Je to dobrá zpráva i pro bankovní sektor. My máme velký kapitál a také chuť k dalšímu rozvoji výstavby v rezidenční oblasti,“ dodal.

Základní úrokové sazby velmi ovlivňují zájem lidí o půjčky na bydlení. Ještě v roce 2023 činila sazba 5,6 procenta. Nyní se dostává i pod pětiprocentní hranici. „Kvůli konkurenčnímu prostředí můžeme očekávat další pokles,“ řekl Vašek.

Podle něj navíc neplatí teze, že mladí lidé nemohou dosáhnout na vlastní bydlení. Pokud se jedná o ČSOB, tak její klienti jsou, jak říká, z poloviny mladší než 36 let. „Většinou jsou to sice páry bez dětí mezi 31 až 36 lety. Přesto si před založením rodiny nejprve vezmou úvěr a splní si sen o vlastním bydlení,“ řekl Vašek.

Oproti minulosti se také změnilo nastavení hypoték. V posledních deseti letech byla nejoblíbenější pětiletá fixace. Domácnosti tedy měly na pět let jistotu pevného úroku bez překvapivých změn. Od loňského roku jsou ale nejoblíbenější tříleté či jednoleté fixace. „Proč? Klienti očekávají pokles úrokových sazeb a po třech letech se dostanou k lepší sazbě,“ dodal Vašek.

Podívejte se, co se dělo na Summitu stavebního rozvoje:

ČNB bude pokračovat v přísné měnové politice

Další zlevňování hypoték bude velmi záležet na datech o vývoji inflace. Naznačil to guvernér České národní banky (ČNB) Aleš Michl. „Inflace se od začátku roku pohybuje poblíž našeho dvouprocentního cíle, v zemi tak přetrvává cenová stabilita. Boj s inflací ale nekončí. V dlouhodobém pohledu zůstává nastavení měnové politiky přísné,“ řekl na středeční tiskové konferenci guvernér ČNB Aleš Michl.

Proces snižování sazeb tak podle něj může být kdykoliv zastaven nebo přerušen. Česká ekonomika oživuje, ale pouze zvolna. Nadále je pod svým potenciálem, dodal k ekonomické situaci České republiky.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Ceny v restauracích dále rostou, i kvůli platům. Ekonom prozradil, kdy se situace uklidní

Tagy:
ekonomika bydlení půjčka Česká národní banka Aleš Michl úroková sazba inflace hypoteční úvěr úvěr makroekonomie Československá obchodní banka, a. s. produkty a služby ekonomika, obchod a finance stavebnictví a nemovitosti