Bojoval za Rusy u Bachmutu. Chtělo se mi brečet, popsal Nepálec pro CNN hrůzy „mlýnku na maso“

Ve válce, kterou proti Ukrajině rozpoutalo Rusko, zdaleka nebojují jen Slované. Moskva hojně rekrutuje i v zahraničí, mimo jiné v Nepálu. Americké CNN se podařilo získat svědectví muže, který kvůli vidině bohatého žoldu na Ukrajině nasazoval za okupanty život. Na frontu jej prý Rusové poslali jen s minimálním vybavením a po absolvování krátkého výcviku. Podle neoficiálních údajů bojuje v ruských řadách na Ukrajině až 15 tisíc Nepálců.

„Do ruské armády jsem nevstoupil pro potěšení. V Nepálu jsem neměl žádné pracovní příležitosti. Ale při zpětném pohledu to nebylo správné rozhodnutí. Neuvědomili jsme si, že nás tak rychle pošlou na frontu,“ řekl CNN Ramchandra Khadka. Podle Nepálce na bojišti panuje strašná situace. Má přitom s čím srovnávat.

ČTĚTE TAKÉ: Musíme Ukrajině pomoct, zní z Německa. Expert varuje před miliony uprchlíků i rozšířením války

Sedmatřicetiletý muž se za svůj život účastnil již několika ozbrojených konfliktů. Khadka patřil k nepálským maoistickým povstalcům, kteří od poloviny 90. let 20. století vedli deset let krvavou válku se silovými složkami země. Poté odešel do Afghánistánu, aby pomáhal silám NATO v zemi.

Špatná situace v jeho vlastní zemi a vidina bohatého žoldu jej ale donutila znovu vzít pušku do ruky. Do Moskvy přijel loni v září. Po pouhých dvou týdnech výcviku byl podle svých slov poslán na frontovou linii v Bachmutu – městě na východě Ukrajiny, kde probíhaly jedny z nejtěžších bojů mezi ruskými a ukrajinskými silami. Vybaven byl pouze zbraní a základní výstrojí.

„V Bachmutu není ani píď země, která by nebyla zasažena bombami. Všechny stromy, keře a zeleň... všechno je pryč. Většina domů byla zničena. Situace je tam tak hrozná, že se vám chce brečet,“ vzpomínal Khadka. V „mlýnku na maso“, jak se bojišti u Bachmutu přezdívá, byl nasazen dvakrát. Celkem tam strávil měsíc.

Během druhého nasazení byl zasažen kulkou do kyčle. Poté, co byl zachráněn a odveden několik set metrů zpět od frontové linie, ho zasáhla střepina z kazetové bomby.

„Ještě teď mě bolí hlava, když si vzpomenu na ty hrozné scény, které jsem tam viděl,“ sdělil Nepálec.

Nepálci nasazují život za 50 tisíc měsíčně

Ruská armáda lákala zahraniční bojovníky hlavně lukrativním balíčkem. Ten měl obsahovat měsíční žold ve výši dvou tisíc dolarů (asi 47 tisíc korun), což v zemi, která je podle údajů Světové banky jednou z nejchudších na světě, představuje hotové jmění. Dalším benefitem, který Moskva žoldákům nabízela, je urychlené získání ruského pasu. Nepálský pas je z hlediska globální mobility jedním z nejhorších na světě, hned za Severní Koreou.

Oficiální údaje nepálské vlády uvádějí, že na straně Rusů na Ukrajině bojuje asi 200 jejích občanů. Podle několika zdrojů CNN je ale toto číslo notně podhodnocené a neodpovídá reálné situaci. Jejich odhady hovoří až o 15 tisících Nepálců.

Nepál chce znát přesná čísla, ale nemá k nim přístup. „Ruská vláda musí mít údaje o tom, kolik zahraničních bojovníků vstoupilo do ruské armády a kolik Nepálců bojuje za Rusko,“ uvedl pro CNN bývalý ministr zahraničí himalájské země Bimala Rai Paudyal. Ten ve čtvrtek v parlamentu požadoval po Kremlu, aby zveřejnil počet nepálských žoldáků bojujících za Rusko. Moskva se k požadavku opozičního politika, ani k dotazu CNN, nijak nevyjádřila.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Rusko zasáhlo čerpací stanici v Charkově. Útok si vyžádal sedm mrtvých, shořelo 15 domů

Tagy: