Olympiáda v Paříži je ekonomické fiasko, míní Kovanda. Příjmy srazila i bezpečnostní opatření

Olympijské kruhy na Eiffelově věži. Paříž pořádá Letní olympijské hry 2024.

Kovanda zhodnotil ekonomickou stránku OH v Paříži

Za ekonomické fiasko označil ve svém komentáři ekonom Lukáš Kovanda Letní olympijské hry v Paříži 2024. Hlavním důvodem jsou prý přísná bezpečnostní opatření, která mají vliv nejen na náklady, ale také na příjmy – kvůli omezenému turismu. Pořádání her prý i v minulosti znamenalo vyšší než plánované náklady.

Olympiáda v Paříži zanechává podle Kovandy zatím spíše „upatlaný“ otisk. Ekonom ve svém komentáři zmínil například nákladné čištění špinavé Seiny, sabotáž na železnici, která v podstatě paralyzovala celou zemi, nebo nešťastný zahajovací ceremoniál, který promarnil příležitost alespoň trochu pospojovat nyní tak rozdělený svět.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Evropa ekonomicky prohrává s USA, shodli se Kovanda a Švihlíková. Je jedno, kdo vyhraje volby

Zmínil také přísná bezpečnostní opatření, která jsou jen těžko srovnatelná s předchozími olympiádami. V ulicích Paříže se momentálně nachází 45 tisíc policistů, deset tisíc vojáků a 22 tisíc pracovníků soukromých bezpečnostních agentur. „Pařížané na vlastní kůži pociťují, že někdejší teze politiků o tom, že si Evropa ani v důsledku islamistických teroristických útoků nenechá vzít svůj dosavadní způsob života, byly jen báchorkou,“ napsal Kovanda. Dodal, že právě opatření, která nabývají podoby masivního celonárodního policejního a armádního cvičení, mrazivě dokládají, že Evropané si už svůj způsob života vzít nechali.

Kolik bude olympiáda stát, není zatím jasné. „Francouzské úřady vykazují u výdajů velmi slabou transparentnost. Každopádně bezpečnostní opatření bývají při podobných akcích tou nejnákladnější položkou. A to už před zahájením olympiády bylo zřejmé, že náklady na ni více než dvojnásobně překročí původní rozpočet,“ popsal ekonom.

Podotkl, že bezpečnostní opatření mají neblahý efekt nejen na straně nákladů, ale i příjmů. „Od návštěvy francouzské metropole totiž odrazují turisty, kteří by jinak přijeli. Takže zatímco provozovatelé tamních restaurací či hotelů čekali díky olympiádě ‚vejvar‘, nyní suší slzu,“ vysvětlil Kovanda s tím, že hostů ubylo v řádu vyšších desítek procent oproti běžnému stavu. Pařížané podle něj nyní litují, že nebyli prozíraví jako občané Budapešti, Hamburku či Bostonu a nevznesli protest, když se metropole ucházela o pořádání olympijských her.

Jak Kovanda zdůraznil, pařížské olympijské vícenáklady rozhodně nejsou výjimkou. „Studie Oxfordské univerzity totiž dokládá, že ze všech civilizačních projektů vykazuje pořádání olympiády dlouhodobě druhé nejvyšší vícenáklady. Hůře už jsou na tom jen projekty budování úložišť jaderného odpadu,“ sdělil ekonom. Dodal, že i výstavba jaderných elektráren jde lidem lépe.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Obědy v Česku dál zdražují. Restaurace se chtějí „zahojit“, ceny naráží na strop, míní experti

Tagy: