Jaderné zbraně pro každého. Je to prosté, přidejte se k Rusku a máte je mít, slibuje Lukašenko

Belorusky prezident Alexandr Lukasenko na summitu v Moskve (25. 5. 2023)

Lukašenko je údajně v kritickém stavu v nemocnici

Běloruský vůdce Alexandr Lukašenko prohlásil, že každý stát, který se přidá k alianci Ruska a Běloruska, získá přístup k jaderným zbraním. Šéf Minsku to pronesl jen pár dní poté, co se potvrdilo, že Moskva přesouvá některé své nukleární kapacity do Běloruska. Západ to celé vnímá jako eskalaci napětí.

Poslední dny se hodně spekuluje o zdravotním stavu běloruského prezidenta. Občas se dokonce objeví informace, že je Lukašenko už po smrti. Všechno jsou to ale prozatím dohady, Lukašenko se v neděli objevil v televizi. Ruský kanál Russia 1 vysílal jeho (zřejmě předtočený) rozhovor.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Kolaps po schůzi s Putinem? Lukašenko je v kritickém stavu, čistili mu i krev, tvrdí politik

V něm běloruský vůdce, který býval považován za posledního diktátora v Evropě, nabídl státům spřízněným s Moskvou bezpečnostní partnerství založené na jaderných zbraních. Lukašenko prohlásil, že kdokoli by se chtěl sblížit se Svazovým státem Ruska a Běloruska, získá přístup k jaderným zbraním.

Minsk ostatně tento druh partnerství ilustruje sám na sobě. Před pár dny podle americké CNN vyšlo najevo, že Rusko přesouvá některé své jaderné zbraně do Běloruska. V televizi teď Lukašenko prohlásil, že stejně blízký vztah s Kremlem mohou mít i ostatní státy.

„Je to opravdu prosté. Přidejte se k Svazovému státu Běloruska a Ruska. To je všechno. Pak budou jaderné zbraně pro každého,“ sdělil Lukašenko.

Podle něj bude mít zodpovědnost za skladování zbraní, které Rusko posílá do Běloruska, Minsk. Tím chce dát Lukašenko zřejmě najevo vlastní autonomii v rámci Svazového státu.

„O tom se ani nemusíme bavit. O nukleární zbraně se nebojte. Jsme za ně zodpovědní. Jsou to seriózní záležitosti. Všechno bude v pořádku,“ řekl běloruský vůdce agentuře Belta.

Státy bývalého Sovětského svazu se ale do avizované aliance dvakrát neženou. Kupříkladu Kazachstán patří mezi spojence Moskvy, ale během války na Ukrajině s ní ne vždy názorově souzní. To se projevilo i nyní. „Vážím si tohoto vtipu,“ glosoval Lukašenkův nápad kazašský prezident Kasym-Žomart Kemeluly Tokajev. Upozornila na to agentura Reuters.

Kritika Západu

Západní mocnosti export jaderných zbraní do Běloruska a rozšiřování nukleárních kapacit po Evropě jednohlasně odsoudily.

„Je to další příklad nezodpovědného chování, jaké vidíme u Ruska od začátku invaze na Ukrajinu, ke které došlo před více než rokem,“ komentoval situaci mluvčí amerického ministerstva zahraničí Matthew Miller.

Podle něj ale nic nenasvědčuje tomu, že by se tím samotné Rusko posouvalo do stavu vyšší jaderné pohotovosti. „Spojené státy nevidí žádný důvod pro změnu našeho strategického jaderného postoje. Nezdá se, že by se Rusko chystalo použít nukleární zbraně,“ dodal Miller.

Ozvala se také Ukrajina. Mychajlo Podoljak, poradce prezidenta Volodymyra Zelenského, na Twitteru napsal, že Lukašenkova slova nasvědčují, že „se Ruská federace odvrací od konceptu globálního jaderného odzbrojování a pohřbívá klíčovou globální smlouvu o nešíření jaderných zbraní“.

Šéfka běloruské opozice Svjatlana Cichanouská věří, že se jaderné zbraně na území Běloruska nakonec nedostanou. „Musíme udělat všechno pro to, abychom zabránili Putinově plánu nasadit v Bělorusku jaderné zbraně,“ zdůraznila.

Tagy: