CNN: Lídr v kondici a naděje mladých. Pět důvodů, proč Trump vede nad Bidenem v průzkumech

Americký prezident Joe Biden má podle CNN pět problémů, které způsobují, že nad ním má exprezident Donald Trump v předvolebních průzkumech převahu. Patří mezi ně vysoký věk, historické predikce, špatná ekonomická situace, globální katastrofy a celková deziluze u voličů.

Když se Donald Trump v roce 2021 za velmi dramatických okolností stěhoval z Bílého domu pryč, jen málokdo očekával, že by se do čela Spojených států mohl někdy vrátit. Jenže další prezidentské volby klepou na dveře a Trump si podle průzkumů znovu získává náklonnost voličů.

Prezidentské klání je na programu v listopadu příštího roku. Kdyby se o nájemci Oválné pracovny hlasovalo dnes, Trump by nad Bidenem vyhrál. Data ukazují, že exprezident vede v celkových průzkumech i v nejdůležitějších státech, které nejspíš rozhodnou o vítězi.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Hlavy na kůlu i zákaz vstupu muslimů. Jak kandidáti v USA reagují na válku v Izraeli?

Americká CNN analyzovala, proč současný prezident, do kterého lidé vkládali tolik nadějí, ztrácí.

Problém jménem věk

Možná největším Bidenovým problémem – a zároveň jedinou potíží, kterou on sám nemůže nijak ovlivnit – je jeho vysoký věk. Většina Američanů ho dává do souvislosti s pokleslými duševními schopnostmi. Jen čtvrtina občanů si podle CNN myslí, že má brzy 81letý Biden potřebnou bystrost a výdrž pro druhý mandát.

Oproti tomu hned 53 procent lidí se domnívá, že Trump může efektivně sloužit zemi i během druhého prezidentského období. Do voleb přitom půjde už jako 78letý matador. A podobně jako Biden už začíná vyrábět nejrůznější přeřeky.

Ekonomická skepse

Američané také vyčítají Bidenovi špatnou ekonomickou situaci v zemi. Ceny rostou a lidé mají pocit, že za to může prezident. Nad Spojenými státy se nadále vznáší strach z recese. Bývalý demokratický kongresman Tim Ryan pro CNN řekl, že lidem vadí, že Biden maluje věci narůžovo.

„Myslím si, že prezidentův přístup k ekonomice, kdy lidem říká, že se jim daří lépe, než se jim daří, nebude fungovat,“ řekl.

Slábnoucí lídr

Lid Spojených států také kritizuje Bidena za to, že se mu zahraniční politika vymyká z rukou. Za jeho vlády vypukla válka na Ukrajině i konflikt v Izraeli. Jen 36 procent voličů považuje Bidena za silného globálního lídra. I u Trumpa je to skoro polovina.

Mladí Američané pak Bidena kritizují za silnou podporu Izraele. Současnou hlavu USA podporuje 47 procent mladých voličů, 48 procent jich dává přednost Trumpovi. Což je lehce paradoxní, protože Trump byl v úřadu rovněž silně proizraelský a nařídil útok na vůdce tajné složky Íránských revolučních gard Kásima Sulejmaního.

Ve volbách v roce 2020 uspěl Biden i díky výrazné podpoře mladších Američanů.

Historie je proti Bidenovi

Z analýzy CNN dále vyplývá, že ani historická data nehrají Bidenovi do karet. Rok před volbami měli prezidenti, kteří následně obhájili mandát, vždy zhruba poloviční podporu. Jenže Bidenova podpora je na 39 procentech a prezident si tak vede hůře než Trump před posledními prohranými volbami.

Ještě menší podporu než Biden měl v minulosti rok před volbami Jimmy Carter, který už napodruhé funkci prezidenta neobhájil. V roce 1980 ho tehdy drtivě porazil republikán Ronald Reagan.

Bidenův problém je, že vládne

Poslední potíží Bidena podle CNN je klasický syndrom vládnoucích politiků. Když jsou u kormidla, lidé na ně házejí všechny chyby nezávisle na tom, jak moc mohli jednotlivé přešlapy ovlivnit. Bidena tak táhne dolů celková deziluze Američanů. Lid chce změnu a vidí ji v Trumpovi.

Demokraty také trápí fakt, že jejich voliči jsou mnohem méně odhodlaní k volbám vůbec přijít. Zájem přijít k urně má jen 61 procent z nich, republikánská podpora je oproti tomu o deset procent vyšší. K tomu Biden ztrácí podporu etnických menšin i dalších skupin, které mu v roce 2020 pomohly získat místenku v Bílém domě.

Tagy: