CNN: Zabíjej pro nás, nebo umři. V Súdánu vládne teror a hlad, neposlušnost se krutě trestá

Mučení, ponižování a vězení. Súdánce, kteří odmítnou bojovat, rebelové nemilosrdně trestají. V zemi panuje teror, ozbrojený konflikt mezi armádou a vzbouřenci působí nebývalé utrpení civilnímu obyvatelstvu, přičemž konec bojů je v nedohlednu. V nejbližší době zemi navíc hrozí hladomor, varují reportéři CNN, kteří působí v oblasti konfliktu.

Vypalování domů, rabování a násilí na civilistech se stalo běžnou součástí života v oblastech, kde zuří boje. „Rebelové nám řekli, že odteď tato oblast patří jim a my jsme jejich otroky,“ říká v rozhovoru pro britský deník The Guardian jeden z přeživších civilistů bojů o město El Geneina na západě země. V tomto městě došlo k jednomu z největších masakrů civilního obyvatelstva, počet obětí se odhaduje až na 15 tisíc lidí.

„Lidé potřebují přežít – nemají jinou volbu, nemají se na koho se obrátit se svými stížnostmi. Pokud nebudou pro rebely zabíjet, budou uvězněni,“ tvrdí Mohammad Badawi, expert na právo z Afrického centra pro právní a mírová studia v New Yorku (African Center for Justice and Peace Studies).

K TÉMATU: Při střelbě na turecký evakuační letoun byl zraněn člen posádky. Súdánská armáda viní milice

V prosinci se boje přesunuly i do úrodného regionu Al Džazíra v centrální části Súdánu. Vzbouřenecké Jednotky rychlé podpory vedené generálem Muhammadem Hamdan Dagaloem, známým jako Hemedti, na ovládaných územích zabavují potraviny, zavedly přídělový systém a násilné odvody bojeschopných mužů, píše CNN. Rebelové se snaží motivovat rekruty a civilní obyvatelstvo ke spolupráci formou zvýšených přídělů potravin a dalších základních potřeb. Lidé, kteří odmítnou bojovat, jsou podle očitých svědků odstrašujícím způsobem trestáni a mučeni.

Z regionu přichází zprávy o znásilňování nezletilých dívek, přičemž násilí na ženách se od počátku konfliktu údajně dopouštějí bojovníci z obou válčících stran.

Mezinárodní pozorovatelé a humanitární organizace také varují před akutním nedostatkem potravin a léků v celé zemi. V bezprostředním ohrožení se v tuto chvíli nachází více než polovina ze 43 milionů Súdánců. Situaci komplikuje fakt, že kvůli probíhajícímu konfliktu je ohrožena letošní sklizeň.

„Letošní sklizeň byla velmi potřebná ke kompenzaci masivních ztrát, k nimž došlo v důsledku dlouhotrvajících bojů v jiných částech země. Násilný postup Hemedtiho jednotek v oblasti Džazíra, jejich cílené ničení skladů a zemědělských technologií včetně zavlažovacích systémů nevyhnutelně sníží již tak ohromný nedostatek potravin v Súdánu,“ obává se odbornice na africké zemědělství Anette Hoffmanová z nizozemského think-tanku The Clingendael Institute.

Ačkoliv OSN vyčlenila humanitární pomoc v hodnotě 2,7 miliardy amerických dolarů, dosud bylo z této částky vlivem nepřehlednosti situace využito odhadem pouhých 5 %.

Nekončící spirála násilí

Současný konflikt je smutným pokračováním dlouhodobé nestability v zemi. Převážně muslimský Súdán se od poloviny 50. let minulého století potýká s násilnými konflikty a nepokoji, které v minulosti přerostly v sérii hladomorů v regionu Dárfúr na západě země a částečný rozpad státu, kdy křesťanský Jižní Súdán vyhlásil v létě roku 2011 nezávislost na vládě v Chartúmu.

V Súdánu zároveň působí celá řada různých ozbrojených a paramilitatních skupin, z nichž některé jsou podporovány ze zahraničí. Generál Hemedti je například podezříván ze spolupráce s ruskou žoldnéřskou skupinou Vagnerovců, uvádí BBC. Ti se měli podílet i na výcviku rebelů. Loni v září na výcviková střediska čelila útokům dronů, za nimiž pravděpodobně stály ukrajinské tajné služby, informuje CNN.

Kvůli nepřehledné bezpečnostní situaci lze očekávat v následujících měsících prudké zhoršení životních podmínek pro většinu obyvatel Súdánců, přičemž hrozba dalšího hladomoru je čím dál reálnější.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Po vypuknutí občanské války v Súdánu uvázli mezi dvěma znepřátelenými vojenskými skupinami i dva Češi, nakonec se je podařilo evakuovat

Tagy: