Katastrofa pro miliony lidí. Ve stínu Ukrajiny a Gazy zuří brutální válka, o které se nemluví

Ve stínu válek na Ukrajině a v Izraeli probíhá brutální konflikt v Súdánu. Válka přivedla zemi na pokraj humanitární katastrofy, podle americké CNN bojuje s hladem 25 milionů lidí. Rebelské milice do toho páchají válečné zločiny, znásilňují ženy a střílí na civilisty. Z nedodržování ženevských konvencí byla ale obviněna i druhá strana.

Je to válka, o které se v masových médiích příliš nemluví. Přitom vypukla ve stejný rok jako válka v Izraeli. A svým rozsahem ovlivňuje daleko více lidí než trvající konflikt na Ukrajině.

ČTĚTE TAKÉ: Expert Želichovský: Třetí světová válka už začala. Ukrajina získává čas, aby se svět připravil

Vše začalo v dubnu loňského roku. Ve středu konfliktu se nachází spor dvou mužů. Někdejší spojenci, vrchní velitel a praktický vládce země Abdal Fattáh Burhán a šéf Jednotek rychlé podpory (Rapid Support Forces, RSF) Muhammad Hamdan Daglo zvaný Hemedti, se postavili proti sobě. Burhán velí armádě, Hemedti proti němu postavil své polovojenské složky. Na straně rebelů podle CNN zřejmě stojí i vagnerovci.

Americká televize upozornila, že rok války africkou zemi naprosto zpustošil a přivedl ji k prahu humanitární katastrofy. Lidé nemají co jíst, s hladem se potýká 25 milionů Súdánců.

„Devět z deseti lidí v celé zemi čelí mimořádné úrovni hladu a uvízlo v oblastech, které jsou z velké části nepřístupné kvůli neustálému násilí a zásahům válčících stran,“ uvedla CNN s odkazem na Světový potravinový program OSN (WFP).

Během války už přišly o život tisíce lidí a nejméně osm milionů civilistů muselo opustit své domovy.

Válečné zločiny páchají obě strany

Hlad ale není to jediné, co místním ve válkou zmítané zemi nahání strach. Obě strany konfliktu se totiž vůbec nezaobírají ženevskými konvencemi a s největší pravděpodobností páchají válečné zločiny.

Ze Súdánu byli kvůli válce už loni evakuováni všichni Češi, více v reportáži:

„Obě strany a jejich spojenecké milice byly obviněny ze zabíjení civilistů, rabování domů a etnických čistek, což vedlo k obvinění ze zločinů proti lidskosti a podpořilo exodus z této východoafrické země,“ analyzuje CNN.

Milice napojené na paramilitantní jednotky RSF mají páchat masová znásilnění, a to i mladých dívek ve věku 14 let. Riziku sexuálního násilí je podle OSN v zemi vystaveno 4,2 milionu žen.

Přijde s ramadánem mír?

Obviněním čelí i snajpři rebelských jednotek. Odstřelovači RSF údajně útočili na civilisty, včetně žen, těhotných žen a mladých lidí. Školy, nemocnice, trhy, vládní budovy a humanitární majetek byly většinou vyrabovány RSF a spojeneckými milicemi a zničeny ostřelováním a bombardováním obou válčících stran.

Západní země včetně Británie nebo Francie tlačí na ukončení konfliktu. Súdán je převážně muslimská země a vyjednavači chtějí klid zbraní spojit se začátkem svátku ramadán, který začíná v neděli.

S příchodem ramadánu chtějí diplomati vyjednat i mír v Gaze, kde nadále operuje izraelská armáda s cílem eliminovat teroristické hnutí Hamás.

„Bylo by ostudné, kdybychom měli ramadánové příměří v Súdánu a neměli žádné ramadánové příměří v Gaze. Potřebujeme obojí,“ prohlásil francouzský velvyslanec v OSN Nicolas de Rivière. Informoval o tom web France 24.

Americká CNN ale upozornila, že vyjednávání Izraele a Hamásu uvázlo na bodě mrazu a žádné dohodě zřejmě do ramadánu nedojde.

Tagy: