CNN: Tajné údery Ukrajinců v Súdánu? Drony měly útočit na rebely podporované vagnerovci

Záběry dronových útoků a náznaky ukrajinského vojenského představitele naznačují, že Kyjev měl útočit v Súdánu na rebelské polovojenské jednotky RSF, které údajně podporují vagnerovci. Súdán, kde probíhá občanská válka mezi armádou a RSF, ale takové spekulace označil za nepravděpodobné. Informuje o tom americká CNN.

Konflikt mezi Ruskem a Ukrajinou může nabrat netušených rozměrů. Existují totiž prozatím nepodložené důkazy, že ukrajinské drony měly útočit v Súdánu proti jednotkám podporovaným vagnerovci – ruskými žoldáky zesnulého oligarchy Jevgenije Prigožina.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: U pobřeží Černého moře v Bulharsku byl nalezen dron

V Súdánu v dubnu v podstatě vypukla občanská válka. Někdejší spojenci, vrchní velitel a praktický vládce země Abdal Fatah Burhán a šéf RSF Muhamad Hamdan Daglo zvaný Hemedti, se postavili proti sobě. Burhán velí armádě, Hemedti proti němu postavil své polovojenské složky.

Zapojení Ukrajiny?

Teď se objevila informace, že některé zářijové dronové útoky na „rebelské“ jednotky RSF, spáchali Ukrajinci, respektive ukrajinské drony. Čtrnáct dronů zasáhlo sedm různých cílů, přičemž nejméně osm úderů měly spáchat dva stroje, které využívá ukrajinská armáda.

Ukrajinský vojenský zdroj pro CNN naznačil, že za útoky „pravděpodobně“ stály ukrajinské speciální složky. Tuto verzi podporují i záběry z útoků, na nichž je vidět, že monitor řídící jednotky dronu ukazoval informace i v ukrajinském jazyce. Podle expertů navíc drony využívaly útočnou taktiku, která není v Súdánu úplně běžná.

Ukrajinská vláda se každopádně k útokům přímo nepřihlásila. Vysoce postavený súdánský vojenský zdroj pak uvedl, že „o ukrajinské operaci v Súdánu neví“ a nevěří, že je to pravda.

„Tajné údery Ukrajiny v Súdánu by znamenaly dramatické a provokativní rozšíření válečného působení Kyjeva proti Moskvě. Kromě řady útoků ukrajinských bezpilotních letounů, které zasáhly hluboko uvnitř ruského území, se probíhající protiofenziva Ukrajiny doposud soustředila na okupovaný východ a jih země,“ uvedla americká CNN.

Podle televize se o těchto domněnkách dozvěděli i američtí představitelé. Ti měli prohlásit, že o ničem takovém neví a velmi je překvapily náznaky, že by za útoky na pozemní cíle v Súdánu mohly stát ukrajinské síly.

Zájmy v Africe

CNN lokalizovala místa dronových útoků, ale nemůže nezávisle ověřit, kdy k nim došlo. Některé útoky na most Šambat, který spojuje města Umm Durman a Chartúm, každopádně mají odpovídat úderům, o nichž místní na sociálních sítích psali 8. září.

Ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba už dříve naznačil, že je Afrika pro Kyjev důležitá, protože v ní má Rusko spojence. Kuleba za poslední rok navštívil přes deset afrických zemí.

„Rusko se velmi usilovně snaží udržet země na své oběžné dráze pomocí nátlaku, úplatků a strachu. Rusko má pro svou práci v Africe dva nástroje – propagandu a vagnerovce,“ řekl Kuleba v nedávném rozhovoru pro Agence France-Presse.

Tagy: