CNN: Pro machistické hokejisty jsou chrániče krku slabost. Když si je neberou, hrozí jim smrt

V souvislosti s nedávným úmrtím 29letého hokejisty Adama Johnsona, který podlehl zranění způsobenému bruslí v oblasti krku, se v hokejovém světě čím dál více hovoří o plošném nošení chráničů krku. Tomu se však mnozí hokejisté brání. Podle kanonýra týmu Washington Capitals T. J. Oshieho za to může tvrdohlavost vrcholových sportovců. V hokeji je větší množství ochranných pomůcek často považováno za slabost, potvrdil sportovní komentátor Seth Bennett. Neblahý trend se podle odborníků přesto mění, píše web CNN.

Šílenou lavinu emocí vyvolalo v mysli profesionálního hokejisty T. J. Oshieho sledování hrůzných záběrů, na nichž byla zachycena smrtelná nehoda jeho hokejového kolegy Johnsona. Americkému útočníkovi, jenž ve své kariéře oblékal mimo jiné i dres pittsburgských Tučňáků, se stal osudným zápas mezi jeho týmem z Nottinghamu a Sheffieldem v nejvyšší britské hokejové lize. Během utkání totiž sportovci projela krkem čepel soupeřovy brusle.

K TÉMATU: Spekulace ohledně tragické smrti hokejisty. Mnozí Petgrava označují za vraha, hráči ho brání

I přes pohotový převoz do nemocnice Johnson závažnému zranění podlehl. Oshie, který aktuálně nastupuje za klub Washington Capitals, po nehodě podle svých slov hodně přemítal o tom, že hráči často přehlížejí vlastní bezpečí na ledové ploše.

„Na ledě máte často pocit, že jste neporazitelní,“ uvedl pro web CNN 36letý sportovec, který kromě působení ve vrcholové soutěži spoluzaložil i společnost zaměřenou na výrobu hokejové výbavy. „Mám sklony jít do všeho po hlavě. Vžít se do hry a o následcích přemýšlet až později,“ popsal svůj leckdy neopatrný zápal.

Několik dní poté, co hokejový svět obletěla děsivá zpráva o smrti talentovaného Johnsona, se proto útočník působící na pravém křídle rozhodl, že si na zápas s New York Islanders vezme upravený nátělník. Vybavení, jež vyvinula jeho vlastní firma, má hráče chránit vyztuženým materiálem v oblasti krku.

„Myslím především na své děti. Blíží se konec mé aktivní kariéry, takže jsem chtěl udělat další krok k tomu, abych ochránil budoucnost jejich otce o trochu víc,“ svěřil se kanonýr washingtonského týmu a dodal, že speciálně upravené chrániče obléklo i několik jeho spoluhráčů z Capitals.

Nošení chráničů jako slabost

Zvýšenou opatrnost i mezi profesionálními sportovci lze považovat za výsledek četných diskuzí v mezinárodní komunitě oblíbeného zimního sportu. Například Anglická asociace ledního hokeje již dříve oznámila, že od nového roku budou muset všichni hráči nosit při ligových zápasech chrániče krku. Stejné pravidlo platí i pro týmy Tučňáků v nižších ligách, oznámil hlavní trenér celku Mike Sullivan. V NHL přitom tyto ochranné pomůcky nepatří mezi standardní výbavu.

Podle komentátora Bennetta je problémem hlavně vnitřní nastavení samotných hokejistů. „Jsem přesvědčen, že v tomto sportu panuje stále jakýsi machismus. Pokud se rozhodnete nosit více ochranných pomůcek, jste ostatními vnímán jako slaboch,“ glosoval.

Mnoho hráčů si podle něj myslí, že ochrana krku má chránit před zraněními, která mohou být způsobena letícím pukem. „Mezi sportovci dosud neexistuje jasné přesvědčení, že se jedná o zásadní součást výbavy, s níž by měli vjíždět na led,“ vysvětlil Bennett.

Komentátor trénuje v Británii mládežnický hokej a sám byl prý mnohokrát svědkem situace, kdy neplnoletí nadšenci do ledního sportu nosili ochranné pomůcky pro oblast krku pouze kvůli tomu, že šlo o nutný požadavek v rámci pojištění.

„Je zcela hrozné, že někdo zemřel,“ vyjádřil se ke skonu 29letého kanonýra. „Jenže ještě horší by bylo, kdyby představitelé mezinárodního hokeje zůstali stát na místě se zacpanýma ušima a zavřenýma očima,“ varoval komentátor.

Historická tvrdohlavost hokejistů

Washingtonský matador Oshie vidí za odmítáním chráničů podobné motivy jako Bennett. „Lze říct, že hokejisté jsou v otázce bezpečnosti velmi tvrdohlaví. Spousta kluků si to na sebe prostě nevezme,“ posteskl si. Přesto ale věří, že si specializovaný chránič vyzkouší profesionální hráči na trénincích či mimo led.

O tom, zda musí být hráči při každém vjezdu na led vybaveni chráničem krku, si rozhoduje každá liga samostatně. Podle platného nařízení Mezinárodní federace ledního hokeje (IIHF) však musí tuto výbavu oblékat juniorští hokejisté. Co se týká již dospělých sportovců, komisař NHL Gary Bettman se již nechal slyšet, že o možnosti nařízení pro každého bez výjimky bude vedení zámořské ligy jednat s hráčskou asociací.

Organizace USA Hockey apeluje, aby všichni hráči na ledě zvážili využití chrániče, který pokryje co možná největší oblast krku. Rovněž upozorňuje, že ani tato ochrana zcela neeliminuje riziko sečného zranění v případě nehody.

Mladí hráči jsou ochotnější se přizpůsobit

Nehody, které mohou skončit i fatálně, zesilují v hokejovém světě hlasy volající po paušálním nošení ochrany krku. „Takové tragédie považuji za jasný impulz ke změně,“ uvedl pro web CNN Mike Stuart, který působí jako hlavní lékařský poradce v USA Hockey a předseda jejího výboru pro bezpečnost a ochranné pomůcky. „Ligy přicházejí s nejrůznějšími nařízeními rekordním tempem. Také rodiče kupují svým malým sportovcům chrániče ve větším množství,“ sdělil. Odborník proto věří, že se postoj hokejistů k této problematice může změnit k lepšímu.

Jeho optimistický pohled sdílí i Oshie. „Samozřejmě že hokejisté přemítají o tom, zda se příliš nevzdalují starému a osvědčenému způsobu hry. Možná je to také způsobeno tím, že jsme jako zelenáči vzhlíželi k veteránům, kteří se bez podobných věcí obešli,“ pronesl kanonýr Capitals. „S každou novou vlnou mladších hráčů se ale zdá, že se celá situace ohledně bezpečnosti zlepšuje. Tito hráči jsou přece jen čím dál více ochotní se přizpůsobit dobře míněným trendům než generace před nimi,“ dodal.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Srandista a oblíbenec kabiny. Na Čechmánkově pohřbu dojatě vzpomínali bývalí spoluhráči

Tagy:
zranění bezpečnost hokejista NHL ochranné pomůcky hokej sport krk Washington Capitals Adam Johnson Gary Bettman T. J. Oshie chránič Seth Bennett Bauer Hockey