CNN: Ukrajinské těhotné vojačky shání vybavení. Vynález jim umožňuje močit jako muži

Christiane Amanpourová navštívila místo, odkud se rozváží uniformy a další vybavení pro ženské vojačky.

Ukrajina myslí i na vojenské vybavení pro ženy

V řadách ukrajinské armády působí údajně až 50 tisíc žen. Některé z nich jsou i těhotné. Jenže vojenská móda s tím příliš nepočítá a vojačky musí nosit stejné uniformy jako muži. Manželský pár z Kyjeva se to snaží změnit a začal vyrábět pro ženy speciální vojenské vybavení. Reportáž přinesla americká CNN.

Až doposud musely ženy v ukrajinské armádě nosit oblečení určené pro muže. Nadměrně veliké a nepohodlné. To se ale pomalu začíná měnit. Manželský pár řídí z Kyjeva export uniforem, které jsou ušité na míru pro ženy. Vojačky také dostávají ryze ženské hygienické pomůcky, boty nebo třeba kevlarové pláty na neprůstřelné vesty.

V Kyjevě počítají i s vybavením pro těhotné vojačky. I ty totiž působí v armádě. „Asi jich nebude mnoho, ale rozhodně takové jsou,“ sdělil pro CNN Andrij Kolesnyk, spoluzakladatel Zemlyachky Foundation, který se svou ženou Ksenijí snaží pomáhat ženám na frontě.

Andrij a Ksenija jsou v běžném životě televizní novináři. Teď ale začali dělat tuto práci. A to poté, co jim kamarádka, která bojuje jako odstřelovačka na frontě, sdělila, že je těhotná a nemá vhodnou uniformu.

„Je velmi vzácné, že máme takové lidi, kteří chápou, že už jsme unavené z nošení oblečení, které je o tři čísla větší. Neměly jsme žádné helmy, měly jsme staré neprůstřelné vesty a nosily jsme tepláky a tenisky. Teď se cítíme konečně jako lidé,“ pochvaluje si vojačka Roxalana.

Šikovná pomůcka pro ženy na frontě

Andrij a Ksenija už poslali tři tisíce balíčků s ženským vybavením, vyrobili 300 uniforem a plánují jich ušít další dva tisíce. Všechny jsou zateplené.

No a pak je tu tento životně důležitý nástroj – ženský močový směřovač pro ženy každého věku. „Dobře, takže ony v podstatě čůrají dovnitř, že? Když není poblíž toaleta,“ prohlásila šokovaně Christiane Amanpourová, reportérka CNN, při pohledu na tento vynález.

„Ne dovnitř… Ony pak čůrají jako muži,“ odvětil Andrij.

Tagy: