Co brání seniorům v ČR používat chytré technologie? Nedůvěra a nízké sebevědomí

Používání chytrých telefonů, laptopů či tabletů patří k činnostem, na něž si velká část českých seniorů netroufá.

Interview PLUS (40)

Svět moderních technologií je pro značnou část českých seniorů velkou neznámou. Neumějí je ovládat a nerozumějí především světu virtuální reality a internetu. Často se proto jejich využívání obávají a netroufnou si na ně. To s sebou ale bohužel přináší i postupné odloučení od společnosti a izolaci. Jak lidi nad 65 let přimět, aby se technologií a všeho, co nabízejí, nebáli a začali je využívat? Tím se zabývá projekt Digitální odysea, který proškolil už desítky tisíc zájemců.

Říká se, že strach lidé obvykle mívají z neznámého. Nejlepším řešením je tedy poznání a vzdělání. A tím se také řídí v Nadaci Vodafone a neziskové organizaci Moudrá sovička. V rámci společného projektu Digitální odysea vzdělávají všechny v pokročilém věku, kteří mají chuť proniknout do světa technologií. Projekt je postavený na třech pilířích – prezenčních kurzech, spolupráci s 22 českými knihovnami, které svým klientům nabízejí možnost půjčit si chytrý telefon nebo tablet domů, a na zmíněném webu.

Poslechněte si celý rozhovor formou podcastu

„Digitální odysea je určená pro lidi 65 a starší. Přihlásit se mohou lidé na jakékoli úrovni. Samozřejmě se zaměřujeme spíše na ty úplné začátečníky, technologiemi nepolíbené, ale máme zpracovaná i nadstavbová témata, tedy i ti, kteří už něco znají, si mohou dále rozšiřovat svoje znalosti,“ uvádí v pořadu Interview PLUS Jolana Hájková, programová manažerka Nadace Vodafone ČR.

Ta respekt, který nezkušení uživatelé k chytrým technologiím cítí, považuje za přirozený. Další bariérou, již je podle ní třeba překonat, je nízké sebevědomí. „Nechtějí obtěžovat svoje blízké, aby jim něco vysvětlovali. Je tam skutečně mnoho a mnoho bariér, se kterými se musí prát... Ono se to tak říká, že do pětatřiceti bereme všechno v pohodě, ale pak už je to těžší.“

Digitální asistent až domů

Také proto projekt Digitální odysea vedle zmíněných vzdělávacích kurzů, které lze absolvovat osobně či on-line, nabízí i pomoc digitálních asistentů. Ti pomáhají od letošního jara a fungují zatím v Praze, Příbrami a Poděbradech. Lokalit by mělo postupně přibývat.

„Webová stránka Moudrá síť je místo, kde si senior může zadat jakýkoliv požadavek, který se týká moderních technologií, a na druhé straně se ho ujme student, dobrovolník, kterého nazýváme digitální asistent, a ten pomůže buď telefonicky, online, anebo si smluví osobní schůzku, aby problém dořešili,“ vysvětluje novinku v pomoci seniorům Jolana Hájková.

Za dobu, po kterou projekt Digitální odysea funguje, se v oblasti chytrých technologií a jejich používání podařilo vzdělat téměř šedesát tisíc zájemců. Kurzy jsou zdarma, stačí se jen přihlásit. Krok, jejž pro mnohé není snadné udělat, je ale dovede k větší samostatnosti a současně propojení s rodinou a okolním světem. Navíc jim pomůže najít cestu ke koníčkům a zvládat každodenní záležitosti.

Znáte člověka nad 65 let, který by pomoc se zvládáním moderních technologií potřeboval? A ocenil by ji?

Tagy:
technologie senioři senior projekt Vodafone sebevědomí Česko Komerční sdělení Praha digitální technologie Moudrá sovička Nadace Vodafone Digitální odysea