Neviditelný a smrtící botulotoxin. Bohdalová se měla otrávit jídlem, experti popsali léčbu

Herečka Jiřina Bohdalová prožila tři velké lásky.

Bohdalová v nemocnici

Botulismus, neboli otrava botulotoxinem, je velmi vzácné, ale také dost závažné onemocnění. Jed se do těla obvykle dostává požitím kontaminovaného jídla, což může vést až k úmrtí – smrtelná dávka je přitom nepatrná. Právě botulotoxinem se měla podle informací deníku Blesk v úterý otrávit herečka Jiřina Bohdalová.

V úterý večer šokovala Česko zpráva, že má legendární herečka Jiřina Bohdalová ležet v nemocnici. Podle deníku Blesk ji přivezli ve vážném stavu na jednotku intenzivní péče. Zdroj CNN Prima NEWS z okolí herečky pak ve středu hovořil o zlepšujícím se zdravotním stavu oblíbené herečky.

ČTĚTE TAKÉ: Bohdalová má být ve vážném stavu v nemocnici. Záchranáři prý herečku dopravili rovnou na JIP

Třiadevadesátileté herečce se mělo během dne udělat špatně, nevolnost doprovázely údajně také vysoké horečky 39 °C, které později stouply až na 40 °C. Její stav má mít podle Blesku na svědomí právě otrava botulotoxinem.

Jed se do těla dostává hlavně potravinami

Botulotoxin, přezdívaný také jako „klobásový jed“, je podle Státního zdravotního ústavu (SZÚ) jeden z nejúčinnějších přírodních jedů. Je odolný vůči žaludeční šťávě a vstřebává se střevní sliznicí. Následně je po těle přenášen krví a lymfou.

Klobásový jed produkuje zejména skupina bakterií Clostridium botulinum, které se běžně vyskytují ve střevech zvířat. Do okolního prostředí se dostávají s jejich výkaly. Ve formě spor se mají bakterie vyskytovat v půdě, prachu či říčních nebo mořských sedimentech.

Ve výjimečných případech mohou být bakteriemi či jejich sporami kontaminovány konzervované či zavařené potraviny. Do těla se pak jed dostane jejich konzumací. Jed zároveň nijak nemění chuť ani vůni potravin, ve kterých se vyskytuje. Právě konzumací kontaminovaného jídla se podle deníku Blesk měl botulotoxin dostat i do organismu Bohdalové.

K otravě stačí nepatrné množství jedu

Herečce se mělo kvůli otravě údajně udělat nevolno a měla jí stoupnout teplota. Podle vedoucí lékařky Toxikologického informačního střediska Kateřiny Kotíkové k prvním příznakům otravy patří nevolnost, zvracení, průjem či omámenost.

„Dále se pak objevuje rozmazané vidění, sucho v ústech, chrapot a zácpa, dvojité vidění, poruchy akomodace (rozšířené zornice), pokles víček a poruchy polykání. Kromě toho si pacienti stěžují na generalizovanou svalovou slabost. Může se rozvinout obrna dýchacích svalů,“ popsala Kotíková pro CNN Prima NEWS.

ČTĚTE TAKÉ: Jak včas poznat příznaky rakoviny hrtanu? Zákeřná nemoc trápila Wericha, Navrátilovou i Douglase

Požití botulotoxinu může vést až k úmrtí. Smrtelná dávka je přitom velmi malá až nepatrná. SZÚ uvádí, že se má jednat o 0,00000006 gramu jedu. Smrt nastává v důsledku obrny dýchacích svalů a bránice. „Smrt může výjimečně nastat respirační paralýzou i do 24 hodin po požití jedu,“ uvedla Kotíková.

Léčba je dostupná a vyžaduje podání antitoxinu. Ten by se podle Kotíkové měl podat co nejdříve. V některých případech je nutná intenzivní péče, případně umělá plicní ventilace, píše Národní zdravotnický informační portál. K úplnému uzdravení dochází až po několika týdnech či měsících od započetí léčby.

Otrava botulotoxinem je velmi vzácná. Ve státech Evropské unie činí celková nemocnost 0,02 případu na 100 tisíc obyvatel. V České republice bylo mezi lety 2008 a 2022 hlášeno jen 11 případů otravy klobásovým jedem.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Velká voda naředila viry a hrozí nákaza, varoval Prymula. Poradil, jak předejít riziku

Tagy: