Co bude po konci války? Vrátíte nám Aljašku, oznámil ruský poslanec. Pak hrozil atomovkou

Ruský poslanec Oleg Matvejčev v nedělním vysílání státní televize přednesl požadavky, který země bude po konci války na Ukrajině vymáhat od Washingtonu a Kyjeva. Kromě navrácení majetku a „odškodnění“ uvalených sankcích chce zpět i Aljašku. „Objevili jsme ji stejně jako Antarktidu, takže nám patří,“ prohlásil. Následně připomněl hrozbu atomové bomby.

V roce 1867 Spojené státy americké od Ruska odkoupily území o rozloze 586 412 km², a to v rámci dohody, která je známá jako „nákup Aljašky“. Podle poslance Státní Dumy, by však Aljaška měla znovu spadat pod správu Ruska, ideálně jako „náhrada“ za sankce, které Západ na Kreml kvůli válce na Ukrajině uvalil, píše web The Sun.

„Po ‚dokončení demilitarizace Ukrajiny‘, bychom měli začít přemýšlet o reparacích ze škod, které byly způsobeny jak sankcemi, tak samotnou válkou. I to stojí peníze a my bychom je měli dostat zpět,“ prohlásil Matvejčev v pořadu Nedělní večer s Vladimirem Solovjovem. Následně uvedl, že by po vojenské akci měl být Rusku navrácen veškerý zabavený majetek.

Jenže u majetku by „vyřizování“ účtu podle poslancových představ nekončilo. „Stejně jako Antarktidu, i Aljašku jsme objevili my, tudíž nám patří,“ oznámil. Prohlášením o reparacích však proslov nekončil. Matvejčev nepřímo naznačil, že schvaluje jaderný útok na ty, „kteří Rusko připravili o peníze“. „Myslím, že těm, co nám vzali peníze, by se mělo říci: ‚Máte 24 hodin na to, abyste rozmrazili naše fondy, jinak vám pošleme to, co víte, že máme,“ uvedl.

Následně dodal: „Je to vaše volba, taktika nebo strategie, můžete si vybrat. Vzali jste nám naše peníze, jste zloději, naše řeč s vámi bude velmi krátká: kulka do hlavy.“ Zda jeho poslední prohlášení souvisí s tím, že by se „nepřátelé ze Západu“ měli „odstranit“, už nevysvětlil. Jen o dva dny později po prohlášení poslance Rusko oznámilo opatření, která vůči USA přijalo.

Dvanáct významně postavených představitelů USA, včetně prezidenta Joea Bidena či ministra zahraničí Antonyho Blinkena, mají zakázaný vstup na území Ruska. Tomuto kroku se však řada politiků vysmála. „Děkuji Ruské Akademii za toto ocenění za celoživotní dílo,“ glosovala na Twitteru bývalá ministryně zahraničí Hillary Clintonová.

Tagy: