Co s žáky z Bíliny? Do každé školy Igor Hnízdo. Vlídné slovo vždy neplatí, říká advokátka

Děti ve třídě poslouchají učitelku

Co Čech, to politik! (505)

Jak zamezit agresivnímu chování žáků, kterého jsme svědky na základní škole v Bílině? Advokátka Jana Zwyrtek Hamplová v pořadu Co Čech, to politik! na CNN Prima NEWS s nadsázkou prohlásila, že do každé školy je potřeba někdo jako Igor Hnízdo.

„Vysvětlím situaci takovým bonmotem. Chtělo by to do každé školy Igora Hnízda, ne na každé dítě totiž platí vlídné slovo a psychologické poučky. Je krásná představa, že všechny děti se mohou integrovat a budou si rozumět, ale to je nerealizovatelné. Na některé musí být přísnější režim, s absolutní rovností nevystačíme.“ Těmito slovy advokátka ve vysílání CNN Prima NEWS poukázala na postavu učitele Igora Hnízda z filmu Obecná škola, který k trestání žáků používá na dnešní dobu tvrdé metody včetně ran rákoskou.

Reagovala tak na situaci v Bílině, kde dvě až tři desítky žáků dělají takové problémy, že škola musela reagovat nainstalováním kamer do společných prostor, na situaci na místě navíc dohlíží pracovníci bezpečnostní agentury.

Základem jsou rodiče a prevence

Podle psychiatričky a exministryně pro lidská práva Džamily Stehlíkové jsou dvě cesty, jak konflikt v Bílině řešit. „Když dítě něco provede, odpovídá za to dospělý. Musí být povoláni rodiče, aby dali vše do pořádku,“ uvedla v pořadu Co Čech, to politik! první řešení.

Druhé pak podle ní musí začít už v mladším věku. „Děti přicházejí pro školy jako do prostředí, které je má vychovávat. Když zlobí puberťák, šance byla promarněna. Takže prevence a prevence. U rodin, kde není vzdělání a výchova na prvním místě, není jiná šance než investovat od školky do asistentů pedagogů,“ konstatovala.

Děti na Základní škole Za Chlumem jsou vulgární, agresivní a výhružkami napadají nejen spolužáky, ale i učitele. Ti podle ředitelky Barbory Schneiderové žákům často zabavují například boxery, nože nebo jiné zbraně.

„Učitel se nesmí bát žáka, autorita musí převážit agresivitu. Proto vítám ochranku, pedagog musí mít vždy pravdu,“ prohlásila Stehlíková. Dodala, že už Marie Terezie zakázala tělesné tresty, a nejde podle psychiatričky o výchovný prostředek. Když už přijde na pohlavek, jde prý o selhání rodičů nebo pedagogů.

Advokátka Hamplová upozornila, že v Česku podléháme ujišťování, že pomůže na všechny děti stejný metr a integrace problémových jedinců do bezproblémových tříd. „Nejvíce pomůžeme, když vytvoříme speciální třídy, kde bude jiný pedagog, ne učitelka malé konstituce, kterou může žák napadnout. Opusťme teorii integrace, že všechny děti budou milé k učitelům, pak to snad půjde,“ doplnila razantně.

Do školy se nečekaně chystá ministr Gazdík

Situace ve zmíněné škole začala gradovat v pocovidovém období, problémových dětí od té doby přibylo. Jak již bylo řečeno, byla přijata nová opatření, byl nainstalován kamerový systém do společných prostor a přizvána dohledová služba. „Fungování vyhodnotíme po dvou měsících. Pokud bude práce ochranky efektivní, budeme pokračovat i nadále,“ vzkázala v pořadu 360° starostka Bíliny Zuzana Schwarz Bařtipánová (ANO).

Do školy se také chystá ministr školství Petr Gazdík (STAN). „Přibližně před měsícem mi volala paní ředitelka. V příštích dvou měsících školu nečekaně navštívím, abych přišel do skutečné hodiny a do skutečných problémů,“ uvedl. Jako ministr ale konkrétní situaci nemůže vyřešit. Důležitá je pro něj prý znalost, jak se může situace vyhrotit, a možnosti, jak následně směřovat legislativu a řešit problémy ve všech ostatních školách.

Tagy: