Výskyt nového kmene koronaviru z Británie hlásí Itálie. Co o něm zatím víme?

Koronavirus

Přes Londýn a jižní Anglii se šíří nová mutace koronaviru, podle italských úřadů se už objevila i na Apeninském poloostrově. Vědci se domnívají, že je výrazně nakažlivější než jiné kmeny. Z toho důvodu dochází ke zpřísnění koronavirových opatření a zákazů letů v Evropě. Co se zatím o nové mutaci viru ví? A je namístě se jí obávat?

Britský premiér Boris Johnson uvedl, že rychle se rozvíjející nová mutace viru je o 70 procent přenositelnější než stávající kmeny a zdá se, že vyvolává rychlý nárůst nových infekcí v Londýně a jižní Anglii. „Nicméně neexistují důkazy, které by naznačovaly, že je smrtelnější nebo způsobuje závažnější onemocnění, nebo že by vakcíny proti němu byly méně účinné,“ řekl Johnson.

Británie varovala Světovou zdravotnickou organizaci (WHO), že nový kmen – identifikovaný minulý týden – je pravděpodobnou příčinou nárůstu infekcí. V neděli Spojené království oznámilo 35 928 nových případů koronaviru s tím, že zmutovaný kmen způsobil téměř dvojnásobný nárůst. Většina lidí se nakazila právě v Londýně. Oficiální údaje také odhalily, že po pozitivním testu na virus zemřelo dalších 326 lidí. Minulý týden bylo hlášeno 144 zesnulých, uvedl Daily Mail.

Zmutovaný kmen zjištěný v Anglii odhalilo podle WHO také Nizozemsko při namátkové kontrole starších případů ve vzorku odebraném na začátku prosince. Mutace pak byla zjištěna i v Dánsku a v Austrálii, napsala BBC. V neděli pacienta nakaženého novým kmenem koronaviru oznámila Itálie. Dotyčný a jeho partner se podle ministerstva zdravotnictví nedávno vrátili z Británie, a to přes římské letiště.

Restrikce a virus mimo kontrolu

Ačkoliv ještě v průběhu tohoto týdne Johnson sliboval uvolnit opatření během vánočního období, od neděle s ohledem na rychle se šířící koronavirus restrikce pro Londýn a jihovýchod země naopak výrazně přitvrdily. Lidé musí setrvat ve svých domovech, které mohou opustit jen ze zásadních důvodů, například kvůli práci. „Když virus změní způsob útoku, musíme změnit způsob obrany,“ prohlásil Johnson.

Když se minulý týden poprvé objevila nová mutace ve Velké Británii, úředníci ve zdravotnictví debatovali o tom, zda rychlé šíření viru bylo způsobeno rozsáhlou nedbalostí nebo nakažlivostí samotného kmene. Po dalším zkoumání vědci zjistili, že nový kmen je ve skutečnosti výrazně přenosnější. „Vzhledem k tomu, o kolik rychleji se tato nová mutace šíří, bude velmi těžké udržet ji pod kontrolou, dokud nebudeme mít zavedenou vakcínu,“ upřesnil ministr zdravotnictví Matt Hancock pro Sky News.

Je důvod k panice?

Momentálně neexistují důkazy, že by mutace vedla ke zvýšení počtu případů s těžkým průběhem onemocnění. „Pokud by nový kmen měl mít velký dopad na závažnost onemocnění, už bychom to viděli,“ uvedl podle The Guardian Ewan Birney, zástupce generálního ředitele Evropské laboratoře molekulární biologie a ředitel Evropského bioinformatického institutu v Cambridge.

Vědci stále hodnotí, jak bude kmen reagovat na aktuálně zaváděné vakcíny. Zatím nebyly učiněny žádné oficiální závěry, ačkoli zdravotní úřady uvedly, že je nepravděpodobné, že by mutace narušila účinnost vakcín.

Richard Neher z University of Basel's Biozentrum ve Švýcarsku a Andreas Bergthaler z rakouské Akademie věd ve Vídni (CeMM) uvedli, že vakcíny generují imunitní odpověď proti několika charakteristikám virů současně. Proto i kdyby se jedna z těchto charakteristik změnila, imunitní systém by byl stále schopen rozpoznat patogen a chránit příjemce vakcíny. „V tuto chvíli nevidím důvod k poplachu,“ řekl Neher, ale dodal, že je nutné sledovat další vývoj.

Podobně situaci vidí také primářka infekčního oddělení Nemocnice na Bulovce Hana Roháčová. „Zda virus vykazuje nějaké nové antigenní složení, nebo se jedná o nějaké změněné chování viru, zatím vůbec není známé. Neděsila bych lidi, že jde o něco nového, podle mě tomu tak skutečně není,“ řekla.

Evropa se od Británie izoluje

V reakci na rychlé šíření viru ve Velké Británii řada evropských zemí přerušila se Spojeným královstvím letecké spojení. Nizozemsko v noci na dnešek oznámilo více než desetidenní zákaz letecké přepravy cestujících z Británie, následovala podle agentury AP mimo jiné Belgie, Rakousko a Itálie. Od půlnoci ruší letecké spojení s Británií rovněž Německo, Francie nebo Bulharsko. K podobnému kroku se chystá také Itálie, Švédsko a Irsko.

Na mutaci koronaviru reagovala také Česká republika. „S ohledem na riziko spojené s novou mutací viru, která byla prokázána ve Velké Británii, zavádíme od dnešního dne povinnou domácí karanténu pro všechny osoby, které tam v posledních 14 dnech pobývaly alespoň 24 h a nyní se vrací do ČR,“ uvedlo ministerstvo zdravotnictví na Twitteru. O několik hodin později resort potvrdil, že se lety mezi zeměmi také zastaví.

Další mutace v Jihoafrické republice

V pátek Jihoafrická republika uvedla, že identifikovala mutaci koronaviru, která podle ní vedla k nové vlně infekcí. Vědci uvedli, že se od té z Velké Británie liší. Podle nich se mutace také šíří rychleji než během první vlny pandemie. „Důkazy, které byly shromážděny, silně naznačují, že současná druhá vlna, kterou zažíváme, je poháněna touto novou mutací,“ uvedl ministr zdravotnictví Zweli Mkhizeadded na Twitteru.

Virové mutace přitom nejsou příliš neobvyklé. Vědci nicméně našli mezi vzorky koronavirů tisíce různých mutací. Většina těchto mutací však nemá žádný vliv na to, jak snadno se virus šíří nebo jak závažné jsou příznaky.

Minulý měsíc se zjistilo, že miliony norků nesou novou mutaci covidu. V říjnu vědci také našli důkazy o další mutaci, tentokrát ve Španělsku. Ta pocházela od španělských zemědělských pracovníků. Nebylo však zjištěno, že by některý z těchto kmenů urychloval šíření choroby.

Tagy: