Nová mutace koronaviru je ještě nakažlivější a není pod kontrolou, varují Britové

Velká Británie

Mutace koronaviru SARS-CoV-2, která se šíří na jihu Anglie, není pod kontrolou a bude velmi složité její rozmach potlačit. Takto se v neděli vyjádřil britský ministr zdravotnictví Matt Hancock poté, co vládní experti vyhodnotili, že nový virový kmen je nakažlivější než ostatní. Vývoj sleduje Světová zdravotnická organizace (WHO) a začínají reagovat i některé státy Evropské unie včetně Česka.

Nizozemsko v noci na neděli oznámilo více než desetidenní zákaz letecké přepravy cestujících z Británie, následovalo podle agentury AP mimo jiné Belgie, Rakousko a Itálie. Od půlnoci ruší letecké spojení s Británií rovněž Německo, podle agentury AFP zatím do konce roku.

Francie se rozhodla přerušit dopravní spojení se Spojeným královstvím od půlnoci na 48 hodin, uvedl úřad francouzské vlády. Podle italského ministra zdravotnictví zákaz letů z Británie bude platit do 6. ledna a do Itálie zároveň nesmí vstoupit nikdo, kdo byl v Británii v posledních 14 dnech.

Mutace byla objevena i v jiných zemích

Bulharsko ruší letecké spojení s Británií od půlnoci až do konce ledna, Irsko uvalí zákaz na letecké a lodní spojení s Británií od půlnoci a „přinejmenším“ na 48 hodin, uvedla AFP. Podle agentury DPA o přerušení leteckých spojů s Británií od půlnoci rozhodlo také Švýcarsko. Obdobné opatření do konce roku přijaly pobaltské státy.

Zákaz vstupu pro britské cestující chystá Švédsko, řekl švédský ministr vnitra v televizi SVT. Španělsko vyzvalo ke koordinaci postupu v rámci Evropské unie; podle stanice BBC by se o tom v Bruselu měli v pondělí radit zástupci členských zemí EU. V Británii se v pondělí pod vedením premiéra Borise Johnsona sejde krizový štáb COBRA, aby projednal situaci týkající se mezinárodní přepravy, především pak toku zboží z Británie a do země. Ministerstvo dopravy vyzvalo občany, aby necestovali do přístavů v hrabství Kent.

Turecko v neděli oznámilo pozastavení letů nejen z Británie, ale také z Nizozemska, Dánska a Jihoafrické republiky. Nizozemsko totiž odhalilo zmutovaný kmen zjištěný v Anglii při namátkové kontrole starších případů ve vzorku odebraném na začátku prosince. Podle WHO byla mutace zjištěna i v Dánsku a v Austrálii, napsala BBC. Nový, nakažlivější kmen –⁠ i když jiný než ten britský –⁠ se šíří také v Jihoafrické republice. Lety z Jihoafrické republiky zastavily i Německo a Švýcarsko.

Na situaci v Británii reaguje také Česko, kde se od neděle musí lidé přijíždějící z Británie povinně odebrat do izolace. Později večer ministerstvo zdravotnictví na Twitteru oznámilo, že Česko od pondělí zastaví lety z Británie.

O 70 procent nakažlivější

Významné šíření jisté mutace koronaviru v částech Anglie oznámila britská vláda v pondělí. V sobotu pak tamní premiér Boris Johnson řekl, že nový kmen může být až o 70 procent nakažlivější než ten, který dosud v Británii převládal.

Experti včetně těch z WHO zatím nemají důkazy, že by zmutovaný virus vyvolával těžší případy nemoci COVID-19 nebo že by u něj neúčinkovaly vyvinuté vakcíny. Přesto situace vyvolává mezi vědci i vládními pracovníky značné znepokojení a premiér Johnson v sobotu reagoval zavedením nejtvrdších karanténních opatření v Londýně a v dalších oblastech Anglie. WHO uvedla, že je s britskými činiteli v těsném kontaktu.

„Nová varianta (viru) se vymkla kontrole,“ řekl v neděli v rozhovoru s televizí BBC ministr Hancock. „Vzhledem k tomu, oč rychleji se tato nová varianta šíří, bude velmi složité udržet ji na uzdě, dokud není široce nasazená vakcína,“ komentoval situaci v jiném interview.

Denní počty nákaz v Británii po poklesu z konce listopadu v posledních dnech znovu prudce rostou, v sobotu země zaznamenala na 27 tisíc nových infekcí. Podle ministra Hancocka je v britských nemocnicích asi 18 tisíc lidí s COVID-19, což je prý číslo těsně pod maximální hodnotou z doby prvního vrcholu epidemie.

Tagy: