Covidová vlna zrychluje, vláda nevylučuje znovuzavedení opatření. Vrátí se respirátory?

Respirátory v MHD, ilustrační snímek

Covid: Ministerstvo nevylučuje nová opatření

Denní přírůstky nákazy koronavirem jsou nejvyšší za poslední dva a půl měsíce. V nemocnicích s covidem leží 262 osob, šestnáct z nich je ve vážném stavu. V Česku převažuje velmi nakažlivá subvarianta omikronu. Vrátí se některá opatření? Ministerstvo zdravotnictví to nevylučuje. Podle odborníků, které oslovili reportéři CNN Prima NEWS, však nové restrikce zatím nejsou potřeba.

Nejvíce nakažených je podle posledních dat v Praze – 114 případů na 100 tisíc lidí. „Když se podíváme na počty pozitivit, jsou poměrně vysoké. Zřejmě se vyšetřují lidi, kteří mají klinické symptomy, a naopak se nevyšetřují ti, co příznaky nemají,“ uvedla viroložka Hana Zelená.

„Je to další krok koronaviru. Už potřetí nás něčím překvapil, tentokrát šířením ve velmi horkém počasí. To tady doposud nebylo,“ upozornil ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) Ladislav Dušek. Vrchol vlny by ale podle vakcinologa Romana Chlíbka měl přijít až v září.

Odborníci oslovení reportéry CNN Prima NEWS se shodují, že proti šíření covidu momentálně žádná opatření nejsou potřeba. „V podstatě se nepotvrdilo, že by restrikce měly nějaký kýžený efekt,“ prohlásila Zelená. „Nasazovat respirátory v tuto chvíli v plošném měřítku podle mě nepřináší smysl a význam,“ doplnil Chlíbek.

Experti naopak těžko hledají shodu v tom, zda jde v případě současných subvariant omikronu o vážnou nemoc, nebo už jen o běžné onemocnění.

„Infekce probíhá lehce, takže si myslím, že by se k ní mělo přistupovat podobně jako k ostatním respiračním virům,“ míní Zelená. S tím však Chlíbek nesouhlasí. „Přirovnávat koronavirus ke chřipce a považovat jej za nějaké bezvýznamné drobné onemocnění? Vidíme, že následky covidu jsou daleko dramatičtější,“ oponuje.

Podle odborníků ale nemá cenu ani při zhoršení situace zavádět jakákoliv plošná opatření. Návrat respirátorů připouští ve veřejných prostorách a na místech, kde je velká koncentrace lidí.

„Rouška není hanba. Když jdu třeba do zdravotnického zařízení, tak by měla být znakem ohleduplnosti. To samé platí u dalších rizikových provozů, jako jsou domovy pro seniory. Tam má rouška svoje místo,“ podotkl náměstek ministerstva zdravotnictví Josef Pavlovic (Piráti). Nošení respirátorů v domovech pro seniory v pátek doporučil pražský magistrát i příslušná hygienická stanice.

Tagy: