Covidové restrikce mohou za generaci obézních dětí s psychickými problémy, míní experti

360° (209)

Ne covid, ale restrikce. Ty zanechaly na dětech nemalé dopady a situace je velmi vážná, shodli se v pořadu 360° předsedkyně České odborné společnosti pro inkluzivní vzdělávání Klára Šimáčková Laurenčíková a dětský obezitolog Zlatko Marinov. Podle nich se zvyšuje počet školáků, kteří trpí psychickými problémy, i těch, kteří zápasí s obezitou.

„Dlouhá doba pandemie a silné restrikce se velmi negativně podepsaly na psychice dětí. Je až trojnásobný nárůst depresivní poruch, bohužel i dokonaných sebevražd. Žádá si to urychlená řešení,“ varovala Šimáčková.

Jak uvedla v pořadu 360°, na dětech se problémy projevily i kvůli tomu, že české školy byly zavřené nejdéle v Evropě. „Mám to vládě za zlé. Jsou zde desítky tisíc dětí, které neměly žádný kontakt se školou,“ nastínila. I proto je pro ni důležité myslet na podporu žáků. Ulevit jim od stresu a naopak přidat více výletů. Na dětech se totiž všechny restrikce podepsaly.

Vytratily se pozitivní momenty

To se týká i těch dětí, které pocházejí ze zabezpečených rodin. „Pakliže děti neměly možnost realizovat se ve svém talentu, vidět kamarády a krize se jim zdála být dlouhá, ztrácely motivaci, že svět je dobré místo, kde má smysl žít,“ sdělila vy vysílání CNN Prima NEWS.

Šimáčková připomněla, že až trojnásobek dětí hledal pomoc z důvodu násilí nebo psychických útrap. Podle Marinova realita předčila i ty nejhorší představy. „Není čas hovořit o prevenci, musíme se vrhnout na léčbu,“ podotkl s tím, že až 40 procent dětí bylo vystaveno vysoce toxickému prostředí, které výrazně podnítilo nárůst onemocnění.

„Narostla nám mentální anorexie a sebepoškozování, to se nyní spojuje dohromady. A jediným legálním antidepresivem v pediatrii je jídlo,“ vysvětlil. Dítě má navíc doma v jídle na výběr, což je podle něj špatně, protože si vždy vybere to méně zdravé.

Nadváhu je proto potřeba řešit, aby nepřerostla v obezitu. „Obezitu ani za tričko neschováte. Nikdo by ji neměl zkoušet léčit sám, patří to jen do rukou lékaře,“ sdělil. „Pokud dítě trpí nadváhou, svědčí to o tom, že rodina selhala v rámci životního stylu. Dítě nesmí mít volbu, naopak potřebuje jasné principy. Například, že pití je voda a ne cukřenka,“ dodal.

Problémy s obezitou pak mohou napáchat další škody na psychice. „Dokážete si představit situaci, co prožívají chlapci v 13 až 15 letech, kteří mají prsa a kteří si na něj nedovidí?“ ptal se. Stejně tak je podle něj důležité objevování vlastní identity pro dívky. Podle Marinova covid poškodil dětskou generaci na desetiletí dopředu. Následků se obává i Šimáčková.

Tagy: