Covidový paradox. Vlády ruší opatření i lockdown v dobách rekordních přírůstků

V Nizozemsku se kvůli vládním opatřením hojně protestovalo.

Demonstrace proti opatřením ve světě

Nizozemská vláda Marka Rutteho před časem přistoupila k tvrdému lockdownu kvůli masivnímu šíření koronaviru v zemi. Problém je, že Nizozemci už jsou z pravidel otrávení a začali je ve velkém ignorovat. Ruttemu nezbylo nic jiného, než aspoň část opatření zrušit. A to v situaci, kdy v zemi rapidně rostou počty nakažených. Opatření ruší i ve Velké Británii a částečně ve Francii. I zde přitom evidují nejvíce případů infekcí od začátku pandemie.

V Nizozemsku jsou od středy znovu otevřené restaurace, bary i divadla. Do té doby v zemi panoval tvrdý lockdown, ten ale vláda premiéra Marka Rutteho kvůli narůstajícímu tlaku zrušila.

Nizozemsko je ve zvláštní situaci. Počty nakažených stále rostou, přičemž přírůstky jsou nejvyšší za celou dobu pandemie koronaviru. A to s velkým náskokem. Lidé už ale byli frustrovaní z vládních zákazů a opatření a pořádali jednu demonstraci za druhou. V Amsterdamu, Rotterdamu, Haagu a dalších městech se už od minulého roku konaly tisícihlavé protesty. Odpůrci opatření se dokonce neváhali pouštět do střetů s policisty.

Jejich tlak byl tak usilovný, že Rutteho kabinet nakonec ustoupil. Vysvětlil to však jiným, pro změnu pozitivním faktorem. Od poloviny prosince totiž stále klesá počet lidí, kteří kvůli covidu musí být hospitalizováni, aktuálně jich je necelých 900 lidí. V posledních dnech sice lidí v nemocnicích opět přibývá, ale jen nepatrně.

Britské uvolnění jako Johnsonův odpustek?

To ve Velké Británii přistoupili k naprostému ukončení všech protiepidemických opatření o několik dní dříve. Ministerský předseda Boris Johnson, který aktuálně čelí tlaku na rezignaci kvůli večírkům v sídle premiéra v době lockdownu, v minulém týdnu oznámil úplné rozvolnění. To začalo platit tento týden ve čtvrtek.

Nejenže jsou tedy otevřené restaurace a další podniky zcela bez podmínek, ale dokonce není nutné ani nosit roušky. Práce z domova již není oficiálně doporučována. I nadále ovšem musí do karantény ti, kteří byli pozitivně testováni na koronavirus. Mnoho lidí ale i nadále nosí na veřejnosti roušky, protože se stále bojí přenosu infekce, obzvláště v hustě obydlených oblastech.

Britská vláda má za to, že současná vlna omikronu již na britských ostrovech dosáhla svého vrcholu. Čísla jí ale dávají za pravdu jen částečně. Oproti první polovině ledna sice klesá denní počet nakažených, kterých je ale i tak pravidelně kolem 100 tisíc, avšak zároveň se méně testuje. Aktuálně se provádí zhruba o půl milionu méně testů než v první polovině ledna.

Přestože je nyní hospitalizací méně, nelze totéž říci o úmrtnosti. Denně ve Velké Británii s onemocněním COVID-19 v průměru zemře kolem 270 lidí, tolik jich na ostrovech měli naposledy na přelomu února a března během loňské zimní vlny.

Francie rozvolňuje pouze pro očkované

S částečným rozvolněním opatření pak přicházejí Francouzi, bude se totiž týkat pouze očkovaných obyvatel. Tamní premiér Jean Castex oznámil, že uvolňování započne v únoru, což vysvětlil stále se zlepšující situací v zemi.

Očkovaní lidé budou moci bez problémů chodit do restaurací či kin, ale i například i jezdit dálkovými vlaky. Stejně tak je v plánu zrušit limit počtu diváků na sportovních akcích či nošení roušek na veřejnosti. Na druhou stranu ovšem neočkovaní, kteří doposud využívali ke vstupům do podniků negativní testy, mají utrum. Přitom stále tvoří početnou menšinu, která proti opatřením pravidelně demonstruje.

Francouzská opatrnost je podle všeho na místě. Aktuálně totiž zažívá rekordní přírůstky nakažených. V úterý dokonce zaznamenala hned půl milionu pozitivně testovaných, a to navzdory nižšímu počtu testů oproti první polovině ledna. Pozitivní test aktuálně vychází v průměru každému třetímu člověku.

Už od začátku prosince navíc ve Francii neustále roste množství hospitalizovaných. Například 1. prosince leželo v nemocnicích devět a půl tisíce lidí, tento pátek jich už bylo téměř 30 tisíc.

Tagy: