Sokol: Covidový superúřad je naprosto zbytečný. Kontrolovat by ho mohl jen soud

Tomáš Sokol

Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) oznámil plán vytvořit nový covidový superúřad. Ten by sdružoval všechny hygienické stanice v zemi a mohl by v případě nutnosti vyhlašovat i mimořádná opatření. Je existence superúřadu reálná? Bylo by jeho schválení ústavní? A je vůbec potřeba? Hosty pořadu 360° Pavlíny Wolfové byli právníci Tomáš Sokol a Ondřej Dostál.

Vytvoření covidového superúřadu zmiňuje ministr zdravotnictví Blatný. Není však jasné, zda by v jeho čele byl právě šéf resortu zdravotnictví, či hlavní hygienik ČR, kterým je aktuálně Jarmila Rážová.

S jeho vytvořením nesouhlasí známý právník Tomáš Sokol a jeho kolega Ondřej Dostál, který je odborníkem na zdravotnické právo. „Proč měnit stav, který po právní stránce funguje, a hledat něco jiného, co je významně problematičtější, zejména pokud jde o respekt k občanským právům?“ ptal se v pořadu 360° Pavlíny Wolfové Sokol.

Otázky vyvolávají také rozšířené pravomoci úřadu. Výrazná omezení zasahující do lidských práv jsou již podle právníků možné v rámci stávajícího zákona. „Z nepochopitelného důvodu se rozšiřují dál. Přijde mi to naprosto zbytečné,“ dodal Sokol.

Narušení křehké dělby moci

Jeho kolega z právnického světa v pořadu 360° uvedl, že nynější opatření mohou být vyhlášena jen se souhlasem Poslanecké sněmovny, což by v případě vytvoření a fungování superúřadu již být nemuselo. „Tady v té změně vidím narušení křehké dělby moci,“ sdělil Dostál.

Podle obou právníků by velkým problémem byla případná kontrola superúřadu. Sokol vysvětlil, že aktuálně vzhledem k platnosti nouzového stavu vyhlášeného vládou funguje kontrola ze strany Parlamentu, navíc u členů vládnoucího kabinetu a jejich stran vstupuje do hry i politická odpovědnost. „Tady by tou kontrolou měl být soudní přezkum. Ale je to hodně neoperativní,“ řekl Sokol s tím, že by dále kvůli absenci politické odpovědnosti zbývala pouze ta úřednická.

Případný zákon o tvorbě superúřadu by podle Sokola mohl zastavit Ústavní soud, právník ho totiž považuje za protiústavní. Odborník na zdravotnické právo Dostál v pořadu 360° řekl, že by tomu tak sice mohlo být, ale samotné podání ústavní stížnosti a její vyřešení by trvalo dlouho. „Do té doby by jedna osoba mohla činit, jak chce,“ doplnil Dostál ve vysílání.

Tagy: